latinica  ћирилица
14/02/2023 |  15:57 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Фочански спасиоци у трци са временом

Чланови Спасилачке службе "Волф" из Фоче даноноћно претражују рушевине у турском граду Хатај на граници са Сиријом, а у трци са временом и у нади да ће пронаћи преживјеле настоје да претраже што више зграда, па готово да и не праве паузу, каже Срни шеф службе Ненад Иконић.
Чланови Спасилачке службе Волф из Фоче - илустрација - Фото: РТРС
Чланови Спасилачке службе Волф из Фоче - илустрацијаФото: РТРС

Иконић је рекао да су спасиоци претходног дана из рушевина извукли 14 тијела.

- Радили смо јутрос до 3.30 часова по турском времену, а у 7.00 смо поново ушли у рушевине, јер хоћемо што више рушевина да претресемо док не почну грађевинске машине да долазе. Када уђу грађевинске машине онда се више не даје шанса преживјелима, они сматрају да ту нема преживјелих, машине то онда равнају до земље - навео је Иконић.

Он је истакао да у граду од милион и по становника, који је сравњен са земљом, влада тотални хаос упркос ангажовању свих домаћих служби и помоћи из иностранства, јер су размјере катастрофе несагледиве.

- Војска је максимално укључена и полиција, све спасилачке службе, њихов Национални тим за спасавање АФАД води координацију и распоређује нас - рекао је Иконић.

Његово кратко јављање из Турске прекинуо је позив радио станице у коме су фочански "Вукови" добили нову локацију за претрагу, па су одмах морали кренути.

У екипи Спасилачке службе "Волф" су тројица Фочака - Ненад Иконић, Душко Ђурић и Младен Стојановић. С њима су заједно спасиоци из Источног Сарајева и Бијељине.

У Турској је и екипа Републичке управе Цивилне заштите у чијем је саставу и Фочак Младен Кулић. /крај/ај/дад/фото