latinica  ћирилица
15/02/2023 |  06:54 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Ћук за РТРС: Људи су остали без својих домова, потребно им је фактички све (ВИДЕО)

Ненад Ћук, замјеник директора Цивилне заштите Републике Српске и члан спасилачког тима који се налази у Турској, рекао је за РТРС да је људима у подручјима погођеним земљотресом потребно фактички све.
Земљотрес у Турској (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Земљотрес у Турској (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

- У кампу АФАД-а је прихватни центар за хуманитарну помоћ. Били смо у складишту, видјели смо да долази доста одјеће и хигијенских потрепштина. Овдје нема воде за пиће, али они имају довољно јер долази помоћ из читаве Турске. Људи су остали потпуно без својих домова. Чули смо да је доста становништва смјештено доље на југу, у љетовалиштима. Претпостављам да након неколико мјесеци, кад се заврши чишћење, ти људи и даље неће имати дом. Они ће морати организовати потпуно нови живот док им се не обезбиједе нови домови - рекао је Ћук.

Спасиоци из Републике Српске и данас се налазе у Кахраманмарашу и дјелују у складу са инструкцијама АФАД-а.

- Од колега из АФАД-а добићемо локацију на коју и данас треба да идемо - рекао је Ћук.

Када је ријеч о псу трагачу Тори, који је повријеђен приликом потраге за преживјелима, Ћук је рекао да је могуће да Тора данас не иде на терен, како би се што прије опоравила.

- Нисам сигуран да ће наш пас трагач Тора данас бити у могућности да обавља задатке, видјећемо са водичем паса. Уколико буде у могућности, свакако ће ићи с нама. Уколико не, нећемо га излагати додатним напорима и опасностима, пошто је рана мало инфицирана, примио је инјекције - рекао је Ћук.

Он је истакао да се спасиоци из Републике Српске успијевају и да се одморе, те да су мотивисани за даљи рад.

- Људи су свјесни због чега смо овдје дошли, уз подршку предсједника Српске Милорада Додика и премијера Српске Радована Вишковића. Предсједник нас зове скоро сваки дан да пита како смо. Ово је неки мали дио колико ми можемо да помогнемо турском народу који је претрпио страшна разарања - поручио је Ћук.