latinica  ћирилица
15/02/2023 |  09:56 ⇒ 11:20 | Аутор: РТС

Вучић: Стварање државе је авантура, али држава нe трпи авантуризам

Ми Срби немамо права пред сјенима предака да се не присјетимо колику смо жртву принијели на олтар отаџбине, поручио је предсједник Србије Александар Вучић на Сретењској академији у Крагујевцу.
Александар Вучић (Фото: MILOŠ MILIVOJEVIĆ) -
Александар Вучић (Фото: MILOŠ MILIVOJEVIĆ)

Истакао је и да стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена, никакав авантуризам држава више не трпи.

- Хвала вам свима што сте данас овдје у Крагујевцу, родном мјесту српске државности - започео је обраћање Вучић.

Указао је да данас, 40 дана послије Божића, славимо Сретење најбитнији датум не само у вјерском, него и политичком, културном и историјском календару Србије.

- За нас је Сретење црвено слово, много тога смо започели, направили, урадили баш на Сретење. Народна мудрост каже да је слобода не да радиш шта хоћеш, већ да не радиш шта нећеш. У том истом духу слободарском и српском, наш велики књижевник Меша Селимовић поручује да човјек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем. Лична храброст Карађорђевих устаника из 1804. године није била ништа мања од храбрости Спартанаца који су заједно Леонидом пали бранећи законе Спарте - истакао је Вучић.

На данашњи дан, подсјећа, прије 219 година одржан је збор на којем је било присутно око 300 људи, а за вожда је изабран Ђорђе Петровић чија је прва заповијест била: "Сваки свога убијте субашу".

- Величанствена побједа на Иванковцу означила је почетак ратне епопеје у којој се рађају херојске побједе попут Мишара, Делиграда, устаници ослобађају Пореч, Кладово, Неготин, Параћин, Ражањ, Алексинац, Крушевац, Београд - наводи Вучић.

Указује да иако је у почетку имао карактер буне против дахија, од 1805. године он постаје јавно декларисани рат за независност од Отоманског царства.

- Чланови Правитељствујушчег совјета прве Владе обновљене Србији били су најмудрији и најшколованији људи тог времена – Прота Матеја Ненадовић, Доситеј Обрадовић, Петар Обрадовић Чардаклија, Лука Лазаревић. Наши славни преци били су свјесни да осим умијећа на бојном пољу државу морају да красе дипломатски таленти и политичка умјешност - поручио је предсједник Србије.

"Народи стварају државе, а државе чувају народе"

- Двоумио сам се колико далеко да идем у ономе што нам се збива. Више од четири вијека наш народ је провео у бунама. Вијековима и прије Милоша није нам мањкало храбрости, али се постављало питање зашто је српска револуција била успјешна. Једни ће рећи да су нам ишле су на руку међународне околности - рекао је Вучић.

Истакао је да "када су бомбардовали Србију, ми смо у свом комшилуку тражили кривца".

- Трећи ће рећи да је наш успјех везан за Милошев политички гениј. Какав је човјек био, заслужан за Сретењски устав, најбоље је говорио Вук Караџић - додао је Вучић.

Подсјетио је да је на Сретење 1835. године усвојен први модерни српски Устав. Димитрије Давидовић га је написао узимајући уставе Француске и Белгије, али је отишао и даље.

- Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину. Давидовић чини час нашој отаџбини ријечима да роб постаје слободан када ступи на тло Србије. Овдје сам био прије тачно седам година. И тада, као данас, опоменуо сам себе да ми Срби немамо права пред сјенима предака, а да се не присјетимо колику смо жртву принијели на олтар отаџбине - нагласио је Вучић.

Указао је да смо данас суочени са посљедицама рата у ком не учествујемо, а трпимо га и са притисцима око КиМ.

- У посљедњих десет година успјели смо оно што су наши преци хтјели, да створимо суверену државу која има право на ријеч, на поштовање и које то право црпи из поштовања принципа на којима би цијели демократски свијет требало да почива. Можемо да захтијевамо да будемо суверени и сами одлучујемо. Без државе, само као народ то не бисмо успјели - рекао је Вучић.

Истакао је и да народи стварају државе, а државе чувају народе.

- Стварање државе јесте највећа авантура која постоји, али када је створена никакав авантуризам држава више не трпи. Сигурност, мир, стандард, напредак, нису само лијепо упаковани производи на некој пијаци страначких понуда, то су постаменти на којима почивају наше могућности да стварамо и имамо будућност. Упозоравам све нас, са тим не смијемо да се играмо, јер држава не трпи авантуризам - поручио је Вучић.

Истакао је и да морамо да наставимо путем који су утемељили наши преци.

- Наше је да бринемо о држави, чинимо је успјешнијом и бољом - закључио је предсједник Србије.