latinica  ћирилица
15/02/2023 |  10:50 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Клокић: Цијели свијет уједињен у помоћи

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да се цијели свијет ујединио у помоћи турском и сиријском народу који су изгубили много својих сународника у разорном земљотресу.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

- Са огромном тугом сам, као и цијела Република Српска, примио вијест о земљотресу који је у вашој земљи зауставио вријеме. Дубоко вјерујем у солидарност цијелог свијета и снагу коју ваш народ има да на крају овог мрачног тунела пронађе свјетло. У мислима с вама - написао је Клокић данас у књигу жалости у Генералном конзулату Турске у Бањалуци.

Он је подсјетио да је Република Српска у Турску послала припаднике Цивилне заштите који су показали способност у обављању хуманог посла.

- Надам се да ће у времену који је испред нас Турска, која је помагала и другима, изнаћи снаге да изађе из ове катастрофе - рекао је Клокић Срни.

Он је саучешће изразио и генералном конзулу Турске у Бањалуци Огузу Киличу.

Снажни земљотреси магнитуде 7,7 и 7,6 степени по Рихтеровој скали погодили су турску покрајину Кахранманмараш 6. фебруара. Додатних неколико стотина потреса осјетило се у сусједним земљама, најснажније у Сирији.

Према посљедњим подацима, усљед земљотреса погинуло је више од 39.000 људи, од чега у Турској најмање 31.500, а у Сирији 8.500.