latinica  ћирилица
15/02/2023 |  12:29 ⇒ 13:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Уручена одликовања поводом Дана државности Србије; Синиши Михаjловићу постхумно орден

Поводом Дана државности Србије, предсједник Србије Александар Вучић додијелио је одликовања заслужним појединцима и институцијама.
Вучић уручио одликовања (Фото: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ) -
Вучић уручио одликовања (Фото: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ)

Постхумно су одликовани Синиша Михајловић и Корнелиље Ковач, а међу добитницима су и Радмила Живковић, Константин Костјуков, Лазар Ристовски, др Милован Бојић, Ричард Гренел, Станислав Хочевар и бројне научне, медицинске, образовне и школске институције и установе.

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта.

Истим орденом постхумно је одликован Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке умјетности.

Глумица Радмила Живковић добила је Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним дјелатностима, посебно у области глуме.

Златну медаљу за заслуге додијељен је оперском пјевачу Жељку Лучићу за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области оперске умјетности.

Балетски играч Константин Костјуков добио је Златну медаљу за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске умјетности.

Глумцу Лазару Ристовском додијељен је Орден Карађорђеве звезде за нарочите заслуге и успјех у јавним и културним дјелатностима.

Сретењски орден првог степена добио је професор др Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.

Орденом Српске заставе првог степена награђен је Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД, као и Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџан.

Орден Српске заставе првог степена додијељен је и Станиславу Хочевару за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње.

Сретењским орденом другог степена одликовани су Вуков сабор у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор...

Сретењски орден трећег степена додијељени су Етнографском институту САНУ, Институту за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић, Удружењу ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позоришту лутака "Пинокио", Клиници за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије.

Сретењски орден трећег степена додијељен је Гимназији "Вељко Петровић" из Сомбора, ОШ"Вук Караџић" из Сочанице и ОШ "Миладин Митић" из Лапљег Села и Гимназији "Жарко Зрењанин" из Врбаса.

Истим орденом награђени су и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма "Мартовски фестивал" и Филмски фестивал у Сопоту.

Златна медаља за заслуге додијељена је Стрељачком савезу Србије, Друштву математичара Србије, Фонду за иновациону делатност, дипломати Живадину Јовановићу, физичару Јакши Вучичевићу, диригенту Бојану Суђићу и модној креаторки Верици Ракочевић.
Библиотека Матице српске добила је Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања.

Исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним дјелатностима, посебно у области музичке умјетности, поводом 100 година постојања.

Тим орденом награђен је и Балет Народног позоришта у Београду за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске умјетности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.

Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско речно бродарство а. д. Београд поводом 130 година успјешног рада, као и Институт за судску медицину "Милован Миловановић" Медицинског факултета Универзитета у Београду.