latinica  ћирилица
15/02/2023 |  16:03 ⇒ 16:03 | Аутор: СРНА

Спасиоци из Српске у Хатају и данас не губе наду да има преживјелих

Припадник Горске службе спасавања Републике Српске из Бијељине Мирослав Вујановић рекао је да спасиоци из Српске и данас у разрушеном Хатају на југу Турске, уз повећан степен ризика, улазе у рушевине и трагају за жртвама земљотреса.
Спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске - Фото: РТРС
Спасилачки тим Цивилне заштите Републике СрпскеФото: РТРС

Указујући на страхоте људских страдања, он је рекао да спасиоци кад се врате кућама сигурно неће бити исти они људи који су прије неколико дана отпутовали за Турску.

- Данас смо уз повећан степен ризика улазили у рушевине и кроз отворе од бетона спуштали се на два спрата испод земље. Пронашли смо тијело жене на првом спрату, спустили се спрат ниже и пронашли човјека, жена и кћерку на једном кревету које је притиснула и убила бетонска плоча - рекао је Вујановић за Срну.

Он је навео да претпостављају да се на тој локацији налази беба, јер је пронађен памперс.

- На том мјесту је пао строп са сљедећег спрата. Тренутно бушимо ту плочу не би ли дошли до бебе у нади да је жива - рекао је Вујановић.

Он је додао да би могло доћи до обрушавања, те да очекују да Агенција за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама, са којом раде у сарадњи, обезбиједи тунел да се све не би обрушило на њих.

- Надам се да ћемо успјети доћи до бебе. Ако исход буде позитиван бићемо срећни", рекао је Вујановић и појаснио да је велики проблем и сами долазак до локација зато што су свуда рушевине и тешко се оријентисати.

У Хатају, на југу Турске, налази се 16 припадника Горске службе спасавања Републике Српске - из Бијељине, Источног Сарајева и Фоче.

Снажан земљотрес погодио Турску и Сирију 6. фебруара. У обје земље погинуло је најмање 39.000 људи.