latinica  ћирилица
15/02/2023 |  18:39 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Урушавање објеката приликом земљотреса - немар и похлепа током градње или нешто друго? (ВИДЕО)

Објекат приликом земљотреса не смије да се у потпуности сруши. Око тога струка има јасан став, али бројни снимци из Турске и Сирије приказују апсолутно супротно. На хиљаде објеката који су срављени са земљом, што указује на једно - да прописи и процедуре приликом градње нису поштовани.
Урушена зграда у Турској (Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU) -
Урушена зграда у Турској (Фото: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU)

Бројни власници и извођачи радова на срушеним зградама у Турској ухапшени су након стравичних земљотреса који су погодили Турску и Сирију. Против многих ће тек бити покренута истрага.

Да ли је нечији немар и похлепа утицала на то да неколико десетина хиљада људи изгуби живот?

- Дошло је до озбиљних грешака приликом извођења објеката. Да ли је било на уштеди материјала, прије свега бетона и арматуре или је било матреијала који нису квалитетни, један су од најчешћих узрока рушења зграде - прокоментарисао је професор и декан Грађевинског факултета у Београду Владан Кузмановић.

Из земљотреса који су у претходних десетак година погодили наш регион можемо пуно научити, сматрају стручњаци, јер су и тада уочени пропусти код појединих објеката.

- Показало се да ти објекти, који су имали вертикалне серклаже, а то значи армирано-бетонске стубиће у крајевима зидова, да су практично прошли без икаквих оштећења и у Краљеву и Петрињи, а да су највише страдали објекти који нису испуњавали ни основне услове - додао је Борко Булајић са Факултета техничких наука Нови Сад, департман за грађевинарство и геодезију.

За стабилност објекта, уз сам процес градње и квалитет материјала, подједнако важан значај има квалитет подлоге на којој се објекат гради.

- Изузетно зависи понашање објекта од терена на коме се налази. Да поштујемо савремене прописе које имамо, да се трудимо да нико не направи неку стручну грешку - истакао је Кузмановић.

У Србији се, за разлику од БиХ, од 2019. године примјењују европски стандарди, тзв. еврокодови, чије би поштовање приликом градње требало обезбиједити стабилност објеката и приликом јачих земљотреса.

- Требало би да су доста строжији од претходних прописа. Требало би уградити више бетона, више арматуре, да би ти објекти требали да буду отпорнији на дејства земљотреса - истиче Булајић.

До сада је у Турској и Сирији погинуло више од 40 хиљада људи, а Турске власти покренуле су истрагу против више десетина особа због непоштовања стандарда приликом градње објеката.