latinica  ћирилица
16/02/2023 |  12:24 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Награђен филм "Неки нови Бродвеј" на фестивалу у Уфи (ФОТО)

Филм "Неки нови Бродвеј", режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, награђен је специјалном наградом на међународном филмском фестивалу Свој пут, одржаном у руском граду Уфа.
Денис Бојић - Фото: РТРС
Денис БојићФото: РТРС

Жири је у образложењу навео, да је ријеч о снажном и упечатљивом дјелу, које потпуно оправдава мисију овогодишњег филмског фестивала.

Један о темеља овог фестивала јесте да се помогне људима да свјесно крену у формирање сопственог мишљења, изаберу пут у животу, помогну у развоју критичког мишљења, створе окружење за развој конструктивног, уважавјућег и ефикасног дијалога. Посебност овог филмског фестивала је у томе што се играни и документарни филмови из различитих земаља, користе као повод расправе о озбиљним темема, у којима учествују познате личности из различитих сфера друштва. У такмичарској селекцији учествовало је 40 филмова из више од двадесет земаља свијета.

Фото: РТРС

"Неки нови Бродвеј" је први дугометражни филм из региона који се бави проблемом рехабилитације особа с Дауновим синдромом, старијим од 18 година. Радња филма прати шест таквих особа које, савладавајући бројне препреке, међу првима постају полазници професионалне школе глуме на овим просторима, рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа с Дауновим синдромом.

Филм који је приказан на фестивалима и специјалним пројекцијама широм свијета, добитник је бројних награда и признања.