latinica  ћирилица
16/02/2023 |  14:37 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Приједорски одборници осудили говор мржње имама из Козарца (ВИДЕО)

Скупштина града Приједора најоштрије је осудила изјаву главног имама меџлиса Исламске заједнице у Козарцу Амира Махића, који је Светом Сави приписао фашизам, а Српској православној цркви секташтво. Одборници позивају на суживот на принципу толеранције. Сједница Скупштине била је затворена за јавност.
Одборници Скупштине града Приједора - Фото: СРНА
Одборници Скупштине града ПриједораФото: СРНА

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић оцијенио је срамотном данашњу одлуку Скупштине Града Приједора.

Изјаве имама Амира Махића су увредљиве и представљају говор мржње према српском народу, искривљујући историјске чињенице, наводи се у закључку приједорске Скупштине.

- Скупштина града позива све вјерске службенике да јавним иступањем и вршењем вјерских обреда не нарушавају мир и суживот вјерских осјећања других народа. Скупштина је опредијељена за суживот на принципу међунационалне и међувјерске толеранције и уважавања ради заједничког напретка - наводи предсједник Скупштине града Приједора Игор Кнегинић у закључку.

Против закључка гласала су три бошњачка одборника. Кажу да за њих није био прихватљив дио закључка о говору мржње имама Махића.

- Импутирати мени као Бошњаку или било коме да смо ми људи који мрзимо друге људе, поготово праволсавне људе, своје комшије, заиста мислим да не стоји. Мислим да је било простора да се то мало избалансира и да заиста пошаљемо поруку мира - истакао је одборник Покрета за државу у Скупштини града Приједора Јусуф Арифагић.

Због изјаве на вјерској служби у Козарцу 27. јануара, полиција је Махића испитала у својству осумњиченог, због основа сумње да је извршио кривично дјело јавно изазивање и подстицање насиља и мржње.