latinica  ћирилица
17/02/2023 |  10:47 ⇒ 10:48 | Аутор: sputniknews.com

Због штрајка радника на њемачким аеродромима отказано око 2.340 летова

Због штрајкова запослених на седам њемачких аеродрома у Бремену, Дортмунду, Франкфурту, Хамбургу, Хановеру, Минхену и Штутгарту отказано је око 2.340 летова, а погођено 300.000 путника.
Луфтханса (Фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN, илустрација) -
Луфтханса (Фото: EPA-EFE/ANDRE PAIN, илустрација)

Синдикати радника запослених на њемачким аеродромима ступили су у 24-часовну обуставу рада захтијевајући веће плате у јеку раста цијена изазваног економском кризом и инфлацијом, преноси Ројтерс.

- Када јутрос погледамо терминале аеродрома, то нас више подсјећа на најгоре дане пандемије због вируса корона, а мање на штрајк упозорења - изјавио је представник Асоцијације њемачких авиопревозника Ралф Бајсел.

Њемачки синдикат Верди најавио је штрајк у сриједу након што је саопштио да у преговорима о побољшању услова и повећању плата није било великог напретка.

- Ако се сада ништа не предузме у вези са платама, чека нас још једно хаотично љето - рекла је за Инфорадио представница синдиката Вер.ди Кристин Беле.

Штрајк се подудара са почетком 59. Минхенске безбједносне конференције.

Румунски министар иностраних послова, који је требало да стигне једним од отказаних летова, летеће за Аустрију, а затим ће се возити више од четири сата до Минхена, рекао је званичник румунске амбасаде.