latinica  ћирилица
18/02/2023 |  09:05 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Одбор: Системско рушење православних гробаља у Федерацији БиХ

У просјеку једном мјесечно долази до скрнављења православних објеката и гробаља на територији Федерације БиХ, а скоро никада нису пронађени извршиоци ових кривичних дјела почињених из националне и вјерске мржње, подаци су Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.
Скрнављење гробља - Фото: РТРС
Скрнављење гробљаФото: РТРС

Из овог одбора позивају федерални МУП да процесуира извршиоце ових кривичних дјела.

- Позивамо све Србе који утврде да је дошло до оштећења гробаља да нам се јаве како би поднијели кривичне пријаве против извршилаца - наводи се у саопштењу.

Из Одбора истичу да велики број напада на православна гробља није дио малољетничке делинквенције, него општег амбијента у којем је православље постављено као противник другим религијама, а самим тим друге нације имају негативан однос према православљу што утиче и на генерално јавно мњење у ФБиХ.

Наводећи да на данашње православне задушнице желе да подсјете јавност на системско рушење православних гробаља у ФБиХ, из Одбора додају да у том ентитету постоји око 1.121 локалитет са православним гробљима и да не постоји општина гдје нису рушени православни споменици.

- Срби који за православне празнике обилазе гробља сваке године буду непријатно изненађени, јер су гробља редовно мета вандалског понашања - истичу из Одбора.

У протеклих пет година православни споменици на гробљима рушени су на сљедећим локацијама - Љубетово, Мошћаница и Осојница поред Зенице, Суботиња и Караула поред Какња, Горње Бабице поред Лукавца, Брезичани код Доњег Вакуфа, у бихаћком насељу Нова четврт, у Горњој Саници у општини Кључ, у селу Гостовић у општини Завидовићи, у Возући поред Завидовића, у Горњој Маочи у општини Сребреник, гробљу Дурач поред Грачанице, Кривача и Врнојевићи у општини Живинице, те у Дубници поред Калесије.

Такође, православни споменици на гробљима рушени су у Оловци поред Кладња, Трновац поред Тузле, Видаковићи и Горњи Раковац поред Маглаја, Лозна и Жељова поред Бановића, Загајница у општини Олово, Мекиш поред Тешња, Шарића брдо и на Комару поред Травника, те Трновац-Опара Нови Травник.

Споменици су рушени и у православном гробљу у Пламеницама поред Кључа, у селу Баре поред Хаџића, Дивјача код Семизовца – Илијаш, старом православном гробљу Младош поред Бусоваче, Љешево поред Илијаша, те у насељима Осијек и Бријешће поред Сарајева.

- У свим сарајевским општинама гдје је православно гробље рушени су споменици, а тако је и у Мостару и Ливну - наводе из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ и додају да све њихове наводе медији могу да провјере путем федералног и кантоналних министарстава унутрашњих послова.