latinica  ћирилица
18/02/2023 |  17:07 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Линта: Свако ко оправдава имама Махића нарушава мир и вријеђа Србе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да свако ко покушава да тешки облик говора мржње имама Адмира Махића из Козарца подведе под "слободу изражавања" не жели добро свом народу, нарушава мир, толеранцију и заједнички живот и вријеђа вјерска осјећања српског народа.
Миодраг Линта - Фото: СРНА
Миодраг ЛинтаФото: СРНА

Линта је рекао да је брутална неистина коју је изнио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић да је кривична пријава МУП-а Републике Српске против имама Махића због подстицања насиља и мржње "прогон на вјерској основи".

- Жалосна је чињеница да Кавазовић настоји да оправда говор мржње имама Махића који су сви чули јер постоји снимак и да од њега направи жртву - навео је Линта у писаној изјави.

Линта подсјећа да је Махић, који је главни имам у Козарцу код Приједора, током службе на Савиндан, 27. јануара, одржао скандалозан говор и изнио низ увреда на рачун Српске православне цркве и првог српског просвјетитеља, називајући Светог Саву "зачетником фашизма и национализма", а СПЦ "сектом".

- Махић је посебно истакао да је Свети Сава био веома контроверзна личност и да је лаж да је просвјетитељ. Такође, изјавио је да је Свети Сава зачетник идеологије мржње према другоме, као и да се светосавље темељи на национализму и фашизму - подсјетио је Линта.

Он истиче да је у питању очигледна и недвосмислена злоупотреба слободе изражавања јер је у питању кривично дјело.