latinica  ћирилица
18/02/2023 |  19:44 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Српска има једну од најспремнијих јединица у региону

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да понос са којим су се припадници специјалистичког тима за спашавање из рушевина вратили из Турске и помоћ коју су пружили угроженом становништву у Кахраманмарашу дају за право да се каже да Република Српска има једну од најспремнијих јединица у региону.
Спасиоци хероји - Фото: РТРС
Спасиоци херојиФото: РТРС

- Оно што је битно да грађани Републике Српске знају је да имају обучене и опремљене јединице и тимове, а наша додатна обавеза је да заједно са Владом Српске и осталим институцијама развијамо систем заштите и спашавања и пружимо грађанима Српске максималну заштиту у оваквим ситуацијама - рекао је Новитовић.

Он је истакао да ће сва искуства која су чланови специјалистичког тима стекли у Турској служити да се што више унаприједи систем заштите и спашавања, да се јединице Цивилне заштите усаврше, модернизују, опреме и организују на најбољи могући начин.

- Наши припадници су крајње пожртвовано и посвећено радили свој посао и понашали се одговорно првенствено према свом животу и здрављу, али смо водили рачуна да у датој ситуацији дамо свој максимум - рекао је Новитовић за АТВ.

Он је навео да би мисија била непотпуна да нису успјели да спасу један људски живот, те додао да ће та четити сата колико је трајала акција спашавања дјевојчице из рушевина у Кахраманмарашу обиљежити животе учесника ове мисије.

- На нама је да од овог тима са 30 чланова учинимо да он остане окосница јединице која ће имати знатно више припадника. Сва ова искуства морамо имплементирати - рекао је Новитовић.

Он каже да су сви учесници јединице прошли раније обуке, али да искуство које носе из Турске далеко од тога што су могли да виде и науче.

- Нико од припадника Републичке управе цивилне заштите није могао очекивати какве ће их размјере земљотреса дочекати у Турској и људске патње које су заједно са турским становништвом преживјели - рекао је Новитовић.

Он је навео да су припадници специјалног тима одговорили задатку и испунили у потпуности мисију на коју су упућени одлуком Владе Републике Српске и по наредби предсједника Републике Милорада Додика.

Новитовић каже да је било за очекивати да одговорно руководство Републике Српске размотри могућност да се чланови овог тима финансијски награде, као што је то најавио предсједник Српске.

- Понос смо Републике Српске и у будуће ће бити далеко већа част бити припадник Републичке управе цивилне заштите. То нам је додатна обавеза која нам је сада наметнута - рекао је Новитовић.