latinica  ћирилица
19/02/2023 |  08:33 ⇒ 20/02/2023 | 10:28 | Аутор: РТС

Све мање наде да ће се наћи преживјели у Турској и Сирији, тло још подрхтава

У разорном земљотресу у Турској и Сирији страдало је више од 45.000 људи. И даље се трага за преживjелима, али наде је све мање. На граници Турске и Сирије и у централној Турској и ноћас земљотреси.
Земљотрес у Турској (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Земљотрес у Турској (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

11.31 - Турско министарство спољних послова објавило је видео у којем изражава захвалност свим земљама које су у Турску послале тимове за помоћ и спасавање након разорног земљотреса 6. фебруара.

Европски медитерански сеизмолошки центар регистровао је синоћ још два земљотреса на подручју Турске у пограничном региону са Сиријом. За сада нема вијести о посљедицама.

Три особе, укључујући и дијете, извучени су јуче живи из рушевина зграде Антакија на југу Турске, 296 сати након разорног земљотреса. Шансе да ће се наћи још живих, све су мање.

Представници агенција Уједињених нација посјетили су сиријски град Јандарис да би процијенили шта је најнужније. Састали су се преживјелима и представницима локалних организација.

Јандарис је један од најтеже погођених градова у дијеловима сјевера Сирије који је под контролом побуњеника.

Достављање помоћи онемогућено је 12-годишњим ратом у Сирији. Многи људи на сјеверозападу земље осјећају се напуштено јер залихе готово увијек иду у друге дијелове велике зоне катастрофе.

УН су затражиле више од милијарду долара помоћи за турску хуманитарну операцију и најмање 400 милиона долара за Сиријце.

Милиони људи широм Турске и сусједне Сирије остали су без својих домова. Много је оних који живе на улицама, испред рушевина зграда у којима су некада живјели.

У десет региона Турске послато је готово 400.000 шатора, ћебад, храна, тимови за психолошку подршку.