latinica  ћирилица
22/02/2023 |  09:37 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Делегација НСРС са Володином; Поздрављени аплаузом у Државној думи (ВИДЕО)

Делегација Народне скупштине Републике Српске, са предсједником НСРС Ненад Стевандићем на челу, разговарала је данас у Москви са предсједником Државне думе Руске Федерације Вјачеславом Викторовичем Володином о односима Републике Српске, БиХ и Русије, саопштено је оз НСРС.
Стевандић - Володин - Фото: РТРС
Стевандић - ВолодинФото: РТРС

Након састанка делегација НСРС присуствовала је пленарној сједници Државне думе Руске Федерације.

Пред почетак сједнице делегација Српске поздрављена је аплаузом у Државној думи.

Стевандић је изјавио да је на састанку са Володином разговарано о досадашњој сарадњи и пројектима и да је констатовано како не постоје спорна питања између Републике Српске, БиХ и Руске Федерације.

- Република Српска већ дуги низ година има одличне односе са Русијом и ми смо представили своје ставове који се односе на успостављање мира и прекид свих непријатељстава. Надамо се да ће до тога доћи у наредном периоду - изјавио је Стевандић.

Он је истакао да Република Српска остаје неутрална и да се неће прикључити анти-руској хистерији и додао да осуђује сваки покушај приказивања Републике Српске као руске платформе у Европи, будући да ни Руска Федерација никад није тражила тако нешто.

- Надамо се да ће наш став о неутралности добити своју верификацију у будућности. Мање државе попут наше немају ту привилегију да се мјешају у сукобе - додаје Стевандић.

Стевандић је рекао да је Република Српска због свог става добила незваничне честитке и изразио наду да ће оне једном бити и званичне.

Након састанка у Државној думи, Стевандић је положио вијенац на Гроб незнаног јунака, одајући почаст свим борцима против фашизма.

Поред Стевандића, делегацију Народне скупштине Републике Српске чине народни посланици Игор Жунић, Дарко Бањац, Драгомир Васић, те генерални секретар Народне скупштине Боран Босанчић.

Делегација званичну посјету Москви наставља данас посјетом московском Државном институту за међународне односе и састанком са првим замјеником министра иностраних послова Руске Федерације Владимиром Генадијевичем Титовим.