latinica  ћирилица
22/02/2023 |  16:10 ⇒ 23/02/2023 | 10:54 | Аутор: РТРС

Цвијановићева против закона о гасу на нивоу БиХ: Енергетика у надлежности ентитета (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић гласала је на данашњој сједници Предсједништва против тачке која се бави препорукама за израду и усвајање закона о гасу БиХ.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Чланови Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић гласали су у корист иницијативе да се Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ предложи и усвоји закон о гасу.

- И током ове тачке исказали смо неслагања око одређених тема. Предсједништво може да даје препоруке ове врсте, али ми смо показали да имамо различите ставове о томе. Став Републике Српске јесте да је енергетика у надлежности ентитета, дакле Републике Српске - рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Она је подсјетила да је Република Српска донијела Закон о енергетици, који је усклађен са одредбама Трећег енергетског пакета, те усвојила Стратегију енергетике, док ФБиХ још увијек функционише на основу уредбе.

- ФБиХ никад није хтјела да донесе закон о енергетици, управо да би се дошло у овакву ситуацију да се форсира доношење таквог законског рјешења на нивоу БиХ - рекла је Цвијановићева.