latinica  ћирилица
23/02/2023 |  13:02 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

МИП наставља да спроводи бошњачку политику игноришући ставове Предсједништва БиХ

У Министарству иностраних послова у Савјету министара очигледно настављају са старом праском једностраног провођења бошњачких политичких ставова и потпуног игнорисања ставова Предсједништва БиХ које је искључиво надлежно за вођење спољне политике.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

У прилог томе говори и чињеница да је 22. фебруара из МИП-а упућен допис Сталној мисији БиХ при УН у којем се од представника БиХ при УН захтијева да на 11. хитном засиједању Генералне скупштине УН подржи Приједлог резолуције "Принципи који подржавају свеобухватан праведан и трајан мир у Украјини", те да, у име БиХ, прихвати статус коспонзора предметне резолуције.

Спољна политика БиХ није и не може бити политика коју заступа било која политичка партија или појединац, као што је већ устаљена пракса у овој земљи. Самостално вођење спољне политике уједно је и његирање Устава БиХ у којем је изричито наведено да је спољна политика у надлежности Предсједништва БиХ, као и да је БиХ састављена од два равноправна ентитета и три конститутивна народа и да се самим тим мора поштовати њихова воља.

Цвијановић - Допис (Фото: РТРС)

Цвијановић - Допис (Фото: РТРС)

Поводом овог захтјева упућеног Сталној мисији БиХ при УН, из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ упућен је допис министру иностраних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу у којем се подсјећа да је у складу са чланом В 3. а] Устава БиХ, Предсједништво искључиво надлежно за вођење спољне политике БиХ.

- Како сте се Вашим дописом од 22. фебрура 2023. године оглушили о став Предсједништва БиХ у вези са придруживањем и коспонзорства предметне Резолуције, Кабинет српског члана Предсједништва БиХ од Министарства иностраних послова захтијева да садржај својих инструкција према ДКП мрежи БиХ, укључујући и конкретан случај, стриктно усклади са ставовима Предсједништва - наводи се у допису који је у посједу РТРС-а.

У допису се истиче да у конкретном случају, у складу са резултатом процедуре усаглашавања у оквиру Предсједништва, једини формалан став којег представник БиХ може изнијети на 11. хитном посебном засиједању Генералне скупштине ОУН јесте суздржаност по питању придруживања Резолуцији, односно одбијање прихватања статуса коспонзора.

На основу захтјева Министарства иностраних послова од 16. фебруара, додаје се у допису, према већ устаљеној процедури, кабинети три члана Предсједништва БиХ изјаснили су се по питању евентуалног придруживања БиХ Резолицији и прихватању статуса њеног коспонзора, на начин да није постигнута сагласност у оквиру Предсједништва на основу чега слиједи да искључиви став којег представник БиХ може званично изнијети на 11. посебном засиједању Генералне скупштине ОУН јесте суздржаност по питању придруживања Резолуцији, односно неприхватање статуса коспонзора Резолуције.