latinica  ћирилица
23/02/2023 |  20:19 ⇒ 20:19 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ одлучила да олакша хуманитарну помоћ за Сирију чији је режим под санкцијама

С обзиром на тежину хуманитарне кризе у Сирији коју је погоршао земљотрес, Савјет ЕУ је данас одлучио да усвоји хуманитарни амандман како би се додатно олакшала брза испорука хуманитарне помоћи.
Сирија, земљотрес (Фото:  EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Сирија, земљотрес (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Измјена се примјењује на период од шест мјесеци, саопштио је данас Савјет ЕУ.

Са овим амандманом хуманитарне организације неће морати да траже претходну дозволу од националних надлежних органа држава чланица ЕУ за хуманитарне сврхе.

Савјет ЕУ подсјећа да санкције ЕУ које се примјењују у вези са Сиријом циљају Асадов режим и његове присталице, као и секторе привреде од којих је режим остваривао профит.

Режим санкција не забрањује извоз хране, лијекова или медицинске опреме од стране ЕУ у Сирију и не циља на сиријски здравствени систем.

Режим санкција укључује широко хуманитарно изузеће како би се осигурало континуирано пружање хуманитарне помоћи било ком дијелу земље.

- Савјет је и даље дубоко забринут због ситуације у Сирији, гдје је сукоб далеко од завршетка и гдје је и даље извор патње и нестабилности. Трагични земљотрес од 6. фебруара 2023.године додатно је погоршао патњу сиријског становништва - пише Савјет Уније у саопштењу.

По подацима које је ЕУ данас објавила, Унија и њене државе чланице су водећи донатори хуманитарне помоћи онима који су погођени сукобом у Сирији.

Од 2011. године укупан износ хуманитарног финансирања Европске уније и њених држава чланица за кризу у Сирији (Сирија плус сусједне земље) износи 27,4 милијарде евра.

Од разорних земљотреса ЕУ и њене државе чланице су већ обезбиједиле 5,5 милиона евра за рјешавање најхитнијих потреба, као додатну хуманитарну помоћ за сва погођена подручја.