latinica  ћирилица
23/02/2023 |  21:51 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Додик: Српска се није сврстала ни на једну страну у сукобу у Украјини (ВИДЕО)

Република Српска својом политиком је остала изван сврставања на било коју страну у сукобу у Украјини. Ми бисмо хтјели да тај сукоб престане одмах, али то не зависи од нас. Ми имамо емпатију према свим страдалим, поготово невино страдалом становништву, али сви они који прате догађаје у Украјини могли су да очекују ескалацију сукоба на начин који се десио, рекао је предсједник Српске Милорад Додик за РТРС.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Историјски гледано, Запад је увијек хтио да завлада ресурсима Истока, првенствено због нафте и гаса, због чега су извршене озбиљне припреме. Русија је оног тренутка када је Путин дошао на власт, почела да брани и своје државне и националне интересе. Сасвим мало је требало да сви ресурси у том либералном систему размишљања припадну великим мултинационаним компанијама са запада, чиме би Русија остала без ичега. Путин је то прекинуо и истог тренутка је постао омражена личност Запада - изјавио је Додик у интервјуу за политички магазин Печат.

Треба се задивити чињеници, каже Додик, да је велики руски народ на миран начин прихватио распад Совјетског Савеза и формирање нових држава, наивно рачунајући да ће Украјина увијек остати блиска Русији.

- Распад Варшавског пакта, као одбрамбеног савеза истока, није довео до престанка рада НАТО савеза, који је такође требао да буде одбрамбени. Све што је НАТО радио годинама уназад био је нападачка прича, од бомбардовања Републике Српске, СР Југославије... Бомбе са осиромашеним уранијум и дан данас остављају посљедице по наш народ. И онда се одједном питају зашто не желимо у НАТО савез. Ето, управо из тог разлога никада нећемо ући у НАТО - категоричан је предсједник Српске.

Додик истиче да је Русија путем Минског споразума хтјела да се дипломатским путем ријеши проблем у Украјини, али да смо тек недавно сазнали из изјаве Ангеле Меркел да је тај споразум био подвала Русији како би се Запад припремио и наоружао режим у Украјини.

- Сад тек видимо да је Запад све што је потписао слагао. Слагао је и за Дејтонски споразум јер су га развалили Европска унија и САД. Ни Бриселски споразум за Косово се не поштује - додаје Додик.

Република Српска, каже предсједник, није ни против Русије, ни против Украјине.

- Ми не можемо да прихватимо кијевски режим који је наметнуо своју вољу за 15 милиона Руса. Ако прихватимо тај режим, који политичким и војним настојањима намеће вољу, онда прихватамо да и ми овдје будемо потлачени. Чини ми се да се сукоб у Украјини неће ријешити без војног побједника, а тај побједник неће бити између Русије и Украјине, већ између Запада и Русије - закључио је Додик.

 Предсједник Републике Српске изјавио је да је Република Српска против чланства у НАТО-у јер је тај војни савез бомбардовао Републику Српску и Србију осиромашеним уранијумом који и данас изазива малигне болести код становништва у Српској.

- Овај простор никада неће постати чланица НАТО савеза зато што је тај војни савез бомбардовао Републику Српску и Србију - рекао је Додик вечерас за РТРС.

Погледајте комплетан интервју Милорада Додика у Печату: