latinica  ћирилица
23/02/2023 |  22:40 ⇒ 24/02/2023 | 07:36 | Аутор: РТРС

Калабухов: Завршетак операције у Украјини када више не буде било пријетњи (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао да ће завршетак специјалне војне операције у Украјини бити окончан када Русија оствари све своје циљеве и не буде било пријетњи по њену националну безбједност.
Игор Калабухов и  Гвозден Шарац - Фото: РТРС
Игор Калабухов и Гвозден ШарацФото: РТРС

- Наши приједлози су на столу. Када друга страна буде спремна да води преговоре тада можемо говорити о некој завршној фази, али за сада су све опције отворене - рекао је амбасадор Калабухов.

Говорећи од навршених годину дана од почетка специјалне војне операције Руске Федерације у Украјини, он је рекао да је главни циљ заштита руског народа и ослобађање становништва Донбаса.

- Украјинце користе као топовско месо. Они против нас воде комбиновани рат, а ми ћемо остваривати своје циљеве и за нас није битно ко је на другој страни - рекао је Калабухов у интервјуу за магазин Печат РТРС-а.

Он истиче да је један од осталих циљева модернизација Русије, прављење таквих метода и механизама да њена привреда ради боље, да људи раде и живе боље.

- То је креирање новог мултиполарног свијета који би имао сигурност, добробит, у којој би свака држава била равноправна. Али знамо и да Запад има своје циљеве, а то је рат против Русије, који је сада постао хибридан и користе свакакве методе, тестирају своја наоружања тамо. Њихов циљ је стратешки пораз Русије и они се боре управо против руске цивилизације у цјелини - рекао је Калабухов.

Он је истакао да Русија никако не може бити поражена и да се сада виде назнаке да ће његова земља из овога изаћи још снажнија.

- Украјина је, нажалост, постала инструмент Запада, као лабораторија против Русије. Запад ратује против Русије до задњег Украјинца - рекао је Калабухов.

Говорећи о дијеловима земље који су се на референдумима припојили Русији, али нису у цјелости под контролом руске војске, Калабухов је рекао да ће Русија све територије ослободити од украјинске окупације.

- Чим украјинске снаге добију снажно наоружање, ми ћемо то узимати у обзир и то ће сигурно бити циљеви продужетка војне операције - рекао је руски амбасадор.

Он истиче да ситуација са такозваним санкцијама, које су у ствари једностране рестрикције, имају карактер без преседана за једну државу и то је подстицај за Русију и њену економију.

- Мислили су да ће се десити колапс руске економије, али званични подаци показују да таквог колапса нема, него се биљежи раст руске привреде и пољопривреде. Америка гази свијет кољеном, а има 31 трилион долара унутрашњег дуга и цијели свијет може упасти у колапс због тога - рекао је Калабухов.

Говорећи о најави повлачења Русије из споразума о стратешком наоружању, Калабухов је подсјетио да је САД до сада увијек излазила из оваквих споразума, почев од Совјетског савеза, а сада када је Русија моћна Американци криве његову земљу да желе изаћи из овог споразума.

- Једна од посљедица овог што се сада дешава је могућност нашег суверенитета, могућност да водимо разговоре са овакве позиције, за коју мислимо да је згодна за Русију због наших националних интереса. Водећи рат против нас, они желе контролисати и овај дио и нас криве да нешто нарушавамо, што није тачно - рекао је Калабухов.

Он је рекао да ће Русија почети озбиљне разговоре када они буду спремни да признају руске интересе, којима бране, не границе удаљене хиљадама километара, него се бране се од приближавања инфраструктуре Натоа њеним границама.

- Када се отријезне и постану реалистични, онда ћемо почети озбиљне разговоре, не само о питању наоружања, него и питања која се тичу сигурности, које су они одбацили. Они раде своје, а криве нас - рекао је Калабухов, уз оцјену да је и Европска унија "изгубила компас", а има доста наоружања.

Руски амбасадор у БиХ је истакао да Дан заштитника отаџбине, који је за Русију врло значајан, ове године има посебан значај.