latinica  ћирилица
24/02/2023 |  07:27 ⇒ 07:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Боцан-Харченко: У интересу Запада је да сукоб траје што дуже

Амбасадор Русије у Србији Боцан-Харченко изјавио је да је циљ Москве да се специјална војна операција у Украјини заврши што прије, уз минималне војне и цивилне жртве, као и да заштити интересе руског народа, али да се од Запада, па и Украјине, која, како је навео, није одлучујући фактор, чује само за сукоб.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Потпуно је јасно да воље да се конфликт заврши нема на страни Кијева и Запада - рекао је Боцан-Харченко у разговору за Тањуг поводом годишњице сукоба и оцијенио да се на Србију због принципијелног става да Русији не уведе санкције врши "невиђен притисак".

На питање како види то колико је на спољнополитичку позицију Србије утицао став да Москви не уведе санкције, подсјећа да је Србија била изложена сталним притисцима још од краја 80-их.

- Сада је тај притисак у порасту, невиђен притисак због принципијелног става и издржљивости коју Србија и предсједник Србије показује, и ми то разумијемо - рекао је он.

Ситуација је, како каже, постала још тежа за Србију која је у фебруару 2022. усвојила став да не пристаје на санкције.

- Запад тражи да се Србија придружи санкцијама или како кажу спољној политици ЕУ, понављају да од тога зависи европски пут, тај положај је веома тежак - казао је он.

Додао је да је жеља Запада да прича са Београдом само о двије ствари - санкцијама против Русије и тзв. Косову, а траже уступке од Србије.

На питање како види односе Србије и Русије Боцан Харченко каже да се нада да ће Србија остати и даље посвећена ставу по питању санкција, што Русија веома цијени.

Тај Запад сад усваја нови пакет санкција Русији, а било је око 14.000 санкција, што је преседан у историји, рекао је Боцан-Харченко.

За годину дана у сарадњи са Србијом биле су, како каже створене препреке, али се она углавном одвијала на задовољавајући начин.

-Очекујем да наставимо билатералну сарадњу - казао је амбасадор.

На питање како види изјаве спрских званичника који помињу евентуално увођење санкција, каже да увијек полазе од реалности, поштујући сваку изјаву.

- Предсједник Вучић је рекао да не искључује ту могућност, али наводи да актуелни став одговара националном интересу - казао је амбасадор.

Он је оцијенио да такве изјаве показују да Вучић ништа не крије, да отворено показује забринутост, прије свега због притисака.

- Али нисам стекао утисак да је та изјава наговјештај санкција које могу услиједити ускоро - навео је Боцан-Харченко.

На питање да ли Србија може бити увјерена да Москва неће мијењати став по питању независности тзв. Косова, каже "апсолутно".

- Став је у склопу наших братских односа, а друго је да је Русија посвећена међународном праву и сматра да је Резолуција 1244 СБ УН темељ за рјешавање косовског питања - навео је Боцан-Харченко.

Каже да је руски став о непризнању тзв. Косова принципијелан.

- Ту се ништа не мијења, наставља се наша сарадња око Косова у међународним институцијама, прије свега у Савјету безбједности УН чија је Русија стална чланица - истакао је он.

Амбасадор је рекао да нема никаквих промјена и у односу на циљеве које је руски предсједник Владимир Путин поставио када је прије годину дана покренута специјална војна операција, тако да ће сви задаци бити испуњени на достојанствен начин.

На оцјену да се чини да на обје стране недостаје воља за покретањем преговора и постизањем споразума, Боцан-Харченко наводи да је Русија од самог почетка била за преговоре, а да је Украјина преко ноћи одустала од платформе разматране у Истанбулу у прољеће 2022.

О односу Украјине према преговорима, како каже, најбоље говори то што је украјински предсједник Володимир Зеленски потписао наредбу која забрањује разговоре.

-У сваком случају до сада нисмо чули никакве озбиљне понуде за рјешење сукоба - рекао је Боцан-Харченко и додао да је за мир потребна политичка воља Запада и Кијева, што је констатовано и на састанцима високих руских званичника са кинеским дипломатом Ванг Јием у Москви.

За мировни приједлог Зеленског рекао је да није реалан и прихватљив ни за почетак неких озбиљнијих разговора.

- У Истанбулу смо имали нацрт, али је кијевски режим преко ноћи одустао, јер му је Запад наложио да даље не преговара, уз обећање да ће му повећати испоруку оружја. Зато сукоб тако дуго траје - рекао је он и подсјетио да је Турска одиграла доста добро посредничку улогу.

На питање каква је ситуација данас у Русији, годину дана касније, каже да у Русији има разумијевања за циљеве специјалне војне операције, за ситуацију када руски предсједник није имао другу могућност осим коришћења снаге да заштити интересе руског народа, што слијед догађаја потврђује.

- Наш циљ је да се заврши сукоб који је почео 2014. године, крвавим државним ударом, а траје дуже од осам година током којих је Русија досљедно и истрајно тражила мировно рјешење, на основу Минских споразума - рекао је он.

Навео је да је било пуно лажи од стране Запада и режима у Кијеву и да је Ангела Меркел, како је подсјетио, признала да је за њих то била дипломатска игра која би Кијеву дала могућност да припреми своју војску за даље освајање Донбаса.

Украјинци су, како је додао, супротно свим уговорима нагло појачали бомбардовање Донбаса још 17. фебруара 2022.

Нагласио је да у Русији влада јединство војске и народа, привреда је у развоју, посебно одбрамбена, а нема штете ни у социјалној сфери у коју су укључена четири нова субјекта Федерације.

-Најављивали су да ће руска економија бити уништена одмах након првог пакета санкција, а она је у неким сферама постала још ефикаснија - навео је амбасадор.

На питање да ли су очекивали да ће операција трајати оволико и колико смо далеко од њеног окончања, каже да временских оквира није било и да се не бави нагађањма

На питање како види слијед догађаја у Украјини и предвиђања стручњака да ће услиједити и украјинска и руска офанзива, каже да постоје планови које знају само врховни командант и Министарство одбране и Генералштаб.

-Најважнији разлог зашто све траје дуже су испоруке наоружања САД, Нјемачке и низа других западних земаља, а њима је циљ наставак сукоба и слабљење Русије - рекао је амбасадор.

Све се, каже, ради на основу планова, руска војска ће ићи корак по корак. Већ су ослобођене велике територије, обнавља се инфраструктура, укључујући и социјалну.

На питање колико грађана Русије живи у Србији и да ли је задовољан њиховим положајем, каже да су процјене око 150.000, али да тачних података нема, и додаје да су услови у Србији повољни за живот и пословање.