latinica  ћирилица
24/02/2023 |  11:25 ⇒ 17:29 | Аутор: sputniknews.com

Москва: Приједлози Кине о Украјини - сигнал Западу да је крив за кризу

Приједлози Кине за рјешавање ситуације у Украјини су позитивна политичка декларација која шаље сигнал Западу да је крив за кризу, изјавио је за Спутњик посланик Државне думе Русије Олег Морозов.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- То је позитивна политичка декларација која је усмјерена на спуштање међународних тензија и која директно шаље сигнал Западу да је крив за кризу - рекао је Морозов.

Како је истакао, план за рјешавање сукоба у Украјини који је предложила Кина "несумњиво је користан" и увелико превазилази оквире саме украјинске кризе.

- Што се тиче самог украјинског фактора, овдје нису важни формални моменти - прекид ватре и директни преговори, него суштина - о чему ће се преговарати - оцијенио је Морозов.

Управо је то питање у коме је важан и потребан конструктиван став Кине, закључио је руски посланик.

Претходно је Кина објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рјешавању сукоба у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.

У документу под називом "Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе" кинески спољнополитички ресор наводи и да ́ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.