latinica  ћирилица
24/02/2023 |  11:51 ⇒ 11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска објавила прописе о обнови региона разореног земљотресима

Турска је данас објавила прописе о обнови региона разореног земљотресима како би се омогућило компанијама или хуманитарним организацијама да помогну у хитној изградњи нових домова за милионе којима је потребан смјештај.
Турска - земљотрес  (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN) -
Турска - земљотрес (Фото: EPA-EFE/ERDEM SAHIN)

Више од 160.000 зграда, са 520.000 станова, срушило се или су тешко оштећене у земљотресима у Турској, пренио је Ројтерс.

Број погинулих у земљотресима у Турској већи је од 43.500, док је у сусједној Сирији настрадало близу 6.000 људи.

Предсjедник Турске Реџеп Тајип Ердоган обећао је обнову домова у року од годину дана, иако су стручњаци истакли да власти треба да ставе безбједност испред брзине.

Многи преживјели су напустили југ Турске и смјештени су у шаторе, контејнерске куће и друге објекте које обезбјеђује влада.

Према новим прописима, појединци, институције и организације ће моћи да граде резиденцијалне и привредне објекте које могу да донирају Министарству за урбанизацију и они ће потом бити предати онима којима су потребни, наведено је у предсједничком декрету објављеном у Службеном листу.

Турски министар правде Бекир Боздаг рекао је за Си-Ен-Ен Турк да је 171 особа ухапшена, а још 77 људи је пред хапшењем након истраге о урушавању зграда у области коју су погодили земљотреси због кршења грађевинских прописа.

- Сви ће одговарати пред судовима. Сви ће бити кажњени на основу своје одговорности - рекао је Боздаг.