latinica  ћирилица
24/02/2023 |  16:47 ⇒ 25/02/2023 | 10:09 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Конаковић прекршио Устав; Није било једногласне одлуке Предсједништва о гласању у УН (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић рекла је данас за РТРС да је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић инструкцијом о начину гласања у УН прекршио Устав БиХ, јер није било једногласне одлуке Предсједништва које је надлежно за вођење спољне политике.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- МИП БиХ се обраћа Предсједништву које је задужено за спољну политику и након што добије ставове Предсједништва, просљеђује их даље релевантној мисији или амбасади на поступање. У овом случају Конаковић је добио различите ставове, што значи да нема једногласне одлуке и да је он само могао да тражи од Мисије у Њујорку да буде уздржана, а не да зазума ставове и да се прикључује различитим квалификацијама - рекла је Цвијановићева коментаришући јучерашње гласања у УН-у о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, односно став БиХ по том питању.

Она је истакла да је тиме учињена велика грешка и настављена стара пракса поступања Министарства иностраних послова БиХ.

Подсјећамо, Генерална скупштина УН-а је са 141 гласом за, седам против и 32 суздржана, гласала јуче за позив Русији да се одмах и безусловно повуче из Украјине, а БиХ је била једна од земаља које су подржале резолуцију.

Из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ упућен је допис министру спољних послова БиХ Елмедину Конаковићу, у којем је затражено да представник БиХ буде уздржан, јер није постигнута сагласност троје чланова Предсједништва.