latinica  ћирилица
25/02/2023 |  14:04 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Хитно се вратити на терен договора и усаглашавања, у супротном ћемо опет стићи - нигдје! (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да се сва поступања у БиХ требају под хитно вратити на терен договора и усаглашавања, јер ако начин рада буде супротан томе и у другим областима, онда ћемо опет стићи - нигдје.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Прво, мени је разочаравајуће да смо поново дошли у ову ситуацију. Када дајете инструкције за гласање, ту није ријеч о личним, политичким или етничким принципима. Чак ни о државним, јер у овој земљи нико сам не представља државу већ иза тога стоје колективни органи. Ријеч је првенствено о Уставу и поштовању процедура и ту су ствари јасне, а шта ко од нас мисли о некој материји или садржају о којем се опредјељујемо, или шта од нас очекује неко из спољног свијета, то је нека сасвим друга ствар - нагласила је Цвијановићева.

Упитана да прокоментаришу изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елемдина Конаковића да не сматра да је прекршио Устав тиме што је дао инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН, иако за то није било консензуса у Предсједништву БиХ, Цвијановићева је поновила да је за спољну политику надлежно Предсједништво БиХ, а Министарство иностраних послова проводи ту политику, не креира је.

- Шта је ту нејасно? Ако три члана Предсједништва подрже нешто онда је Инструкција МИП-а да се гласа за, или да се гласа "против" ако су у томе једногласни у Предсједништву БиХ. Онда кад имају различита мишљења три члана Предсједништва, или се сложе да треба бити уздржан, тада МИП даје инструкцију - бити "уздрзан" - указала је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва указала је да је овдје ријеч само о томе да ли се тога придржавамо или солирамо.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да Бећировић и Конаковић покушавају да наметну оно што је наратив Сарајева и муслимана у БиХ као став БиХ и оцијенио да таква политика не води доброме.