latinica  ћирилица
25/02/2023 |  17:30 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Ивана Копривица из Билеће, лице са инвалидитетом, муку мучи са 150 метара макадама (ВИДЕО)

Ивана Копривица, лице са инвалидитетом из Билеће, од прије десет година када је уселила, не може да приђе кући коју је добила уз помоћ Центра за социјални рад. До најближег асфалта, који је у изградњи, дијели је нешто више од 150 метара лошег макадама. Осим улице, ни остала инфраструкрура није изграђена.
Ивана Копривица - Фото: РТРС
Ивана КопривицаФото: РТРС

Уз помоћ скутера-колица, Ивана се повремено, због страха од повреда, одлучује да оде до центра Билеће и заврши обавезе. Припреме за излазак из куће трају дуго. Силазак низ рампу, прелазак преко бетонске банкине и долазак до макадама посебна је прича.

Скутер-колица купила је прошле године. Обична инвалидска колица су неупотребљива. У раном дјетињству церебрална парализа оставила је трајне посљедице. Суграђанин Драган Вујовић покренуо је акцију да, уз помоћ предузећа из електроенергетског сектора, "Путева", локалне заједнице и људи добре воље, уреде прилаз кући. Сам ће, каже, изградити нову прилазну рампу.

Колико је ризичан излазак из куће, Ивани је још ризичнији повратак. У шали каже да је савладала страх. Без обзира на потешкоће с којима се сусреће, посредством друштвених мрежа је, истиче, активна у друштвеном животу. Није запослена и живи од очеве пензије.

У Општини кажу да у дијелу насеља Златиште инфраструктура тек треба да буде уређена.

- Општина ће морати да изнађе рјешење и да буде дио оних који ће помоћи Копривици да приђе до своје стамбене јединице. Морам да кажем да је у том насељу планирана изградња канализације, па онда асфлат - каже начелник Билеће Веселин Вујовић.

Новца за потребне радове у буџету нема, па су све наде усмјерене ка људима добре воље.