latinica  ћирилица
26/02/2023 |  07:59 ⇒ 09:15 | Аутор: Агенције

Жестоке борбе око града Бахмута; ЕУ усвојила нове санкције против Русије

Жестоке борбе се и даље воде у близини града Бахмута. ЕУ усвојила нове санкције против Русије. Русија је демантовала да је било тајних преговора између представника Русије и Украјине у Женеви. Скуп Г-20 завршен је у Индији без заједничке осуде рата у Украјини јер су то одбили представници Русије и Кине. Испорука нафте преко нафтовода "Дружба" обустављена је саопштиo је извршни директор пољске нафтне компаније.
Украјина (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA, илустрација) -
Украјина (Фото: EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA, илустрација)

Европска унија је, у складу са обећањем да ће појачати притисак на Москву ''док Украјина не буде ослобођена", усвојила је у суботу десети пакет санкција Русији, дан након прве годишњице почетка рата у Украјини.

- Сада имамо најдалекосежније санкције икада, које исцрпљују руски ратни арсенал и дубоко задиру у економију те земље - објавила је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Твитеру, додајући да је европски блок појачао притисак на све који покушавају да заобиђу санкције ЕУ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упозорио је да ће ЕУ наставити да уводи додатне санкције Москви.

- Наставићемо да повећавамо притисак на Русију и радићемо на томе колико буде било потребно, све док Украјина не буде ослобођена од бруталне руске агресије - навео је он у саопштењу.

Борељ је рекао да су се најновије санкције усмјерене на банкарски сектор, приступ технологији која се може користити за цивилне и војне намене и напредној технологији.

Украјински предсједник Володимир Зеленски поздравио је нове казнене мјере као „нове моћне кораке против војске, индустрије и финансијског сектора терористичке државе".

Комесарка за људска права Русије Татјана Москалкова изјавила је да њено уврштавање на листу „крши Универзалну декларацију о људским правима и сва друга међународна правна акта који се тичу људских права".

Нови пакет ЕУ санкција укључује и забрану извоза електронских компоненти које се користе у руским системима наоружања, као што су дронови, ракете, хеликоптери, као и специфичних материјала "ретке земље", електронских интегрисаних кола и термалних камера.

Такође, намеће строжа ограничења извоза за још 96 субјеката који подржавају руски војни и индустријски комплекс, укључујући по први пут седам иранских ентитета за производњу војних дронова које користи Москва.

Уведена су додатна ограничења на увоз робе који доноси значајне приходе Русији, као што је асфалт и синтетичке гуме.

ЕУ је увела санкције за 11 појединаца и седам субјеката повезаних са Вагнер групом, чији се плаћеници боре у Украјини, али су такође укључени у сукобе у афричким земљама, попут Малија.