latinica  ћирилица
27/02/2023 |  13:58 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Додик подржао кинески мировни приједлог и позвао стране да га озбиљно размотре

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поздравио је и одлучно подржавао кинески мировни приједлог у 12 тачака и позвао све релевантне стране - којима је стало до заустављања сукоба и успостављања мира у Украјини - да озбиљно размотре ову кинеску иницијативу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Захваљујем предсједнику Народне Републике Кине Си Ђинпингу на иницијативи од кључне важности за Европу и цијели свијет, и поздрављам и одлучно подржавам кинески мировни приједлог у 12 тачака - рекао је Додик Срни.

Он је истакао да је ово први конкретан приједлог мировног плана, који не само да садржи конкретне кораке који воде ка успостављању мира, већ и заустављања даље екслације сукоба према остатку Европе, па и свијета.

- Сматрам да би Европа требало да буде захвална Кини што је иступила на овај начин и позвала на постизање политичког рјешења, јер ниједан од актуелних политичких лидера ЕУ није реаговао на овакав начин према сукобу који букти на европском тлу. Што се тиче чланица ЕУ, поздрављамо непоколебљив - и усамљен - став Мађарске која од првог дана сукоба позива на дипломатско рјешење кризе и заустављање ескалације - навео је Додик.

Према његовим ријечима, у наведеном документу званични Пекинг заговара наставак мировних преговора, противи се употреби нуклеарног оружја и позива на крај једностраних санкција.

- Позивамо оне који су на вијест о објављивању кинеског мировног плана одмах реаговали салвом критика и оптужби упућених према Кини, да понуде – ако имају капацитете, и вољу и жељу да заиста зауставе сукоб и патњу цивила – неку другу верзију мировног плана која ће бити прихватљива за обе стране - истакао је Додик.

Он је одбацио сваку тврдњу да је било која страна која се у овом тренутку залаже за мир - на страни Русије, и да је такав став сам по себи лош и неприхватљив.

- Сматрам да сви они који се залажу за мир и неутралност у овом несрећном сукобу који је већ однио превише жртава - да су управо они на правој страни историје. Ту, прије свега, мислим на Републику Српску, а затим сасвим сигурно и Србију, Мађарску и Кину које све трпе политичке, па и економске посљедице свог мирнодопског става - рекао је Додик.

Он је нагласио да и у другим државама постоје снаге, политичке и цивилне, које се залажу за мир, али се њихов глас, на жалост, слабо чује.

- Дајмо шансу миру! Дајмо шансу отпочињању преговора у складу са кинеским мировним приједлогом - поручио је предсједник Републике Српске.

Кина је прошле седмице објавила план од 12 тачака за успостављање свеобухватног прекида ватре у Украјини. Русија је поздравила кинеске приједлоге за рјешење сукоба у Украјини и потврдила да је отворена за остварење циљева специјалне операције политичким и дипломатским начинима.