latinica  ћирилица
27/02/2023 |  21:55 ⇒ 28/02/2023 | 10:17 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Имовина припада Српској и регулише се њеним законодавством

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је недопустив интервенционизам било којих странаца који се постављају изнад демократски изабраних институција правећи додатне раздоре у БиХ и упорно је држећи у стању недовршеног експеримента.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Да ствар буде гора, додала је Цвијановићева, у прошлости су високи представници дјеловали изван овлашћења датих Дејтонским споразумом.

- Али, да ствар може бити гора и од горег доказ је понашање Кристијана Шмита који није добио ни подршку Савјета безбједнисти УН за ту позицију, а интервенише у Устав и законодавство у БиХ - нагласила је Цвијановићева у изјави за Срну упитана да прокоментарише одлуку Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини.

Цвијановићева је подсјетила да је годинама и Уставни суд БиХ уз помоћ страних судија, који су у дослуху радили са високим представницима, умјесто да штити уставност и законитост, производио прописе с намјером да креира неку нову уставнополитичку реалност.

- Имовина Републике Српске припада њој и регулише се њеним законодавством, јер нигдје у Уставу БиХ не пише ни да припада БиХ, нити да се на том нивоу регулише - указала је Цвијановићева.