latinica  ћирилица
28/02/2023 |  11:13 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Камиони са хуманитарном помоћи из Српске кренули за Турску; Обезбијеђено 430 тона помоћи (ФОТО/ВИДЕО)

Из Републике Српске за Турску је данас кренуло 20 камиона са хуманитарном помоћи за подручја погођена земљотресом. Пошиљка вриједна око 1.400.000 марака садржи храну и ћебад, односно робу која је сада најпотребнија становништву Турске. Конвој камиона из Бијељине су испратили министри у Влади Републике Српске Ален Шеранић и Саво Минић, као и представници Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.
Република Српска шаље 20 камиона помоћи турском народу - Фото: РТРС
Република Српска шаље 20 камиона помоћи турском народуФото: РТРС

Полазак конвоја на пут дуг 1.200 километара са хуманитарном помоћи из круга фабрике "Сава Семберија" у Бијељини испратили су министри у Влади Републике Српске Ален Шеранић и Саво Минић, као и представници Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

- Влада Републике Српске је својим капацитетима обезбиједила преко 430 тона помоћи прије свега хране, а свакако и ћебади која се налази у оквиру ове помоћи. Оно што је било важно, јесте да координишемо са Турском, са њиховим конзулатом у Бањалуци, како бисмо тачно знали шта је то што им је неопходно - изјавио је Шеранић, након испраћаја камиона са хуманитарном помоћи за Турску из Бијељине.

Каже, нада се да ће тако помоћи, бар у малом дијелу народу у Турској.

Додаје, да је разговарао и са амбасадором Турске у Бањалуци о ангажовању медицинског кадра и људи који тамо могу пружити медицинску помоћ.

      View this post on Instagram

A post shared by Мин. здравља и соц. заштите (@ministarstvo.zdravlja.srpske)

Министар Минић је рекао да је важно истаћи да помоћ није само благовремена, већ представља реалну потребу за угрожена подручја.

Захвалио се свим људима који су помагали да се помоћ Турској пошаље.

- Битно је да помоћ дође на вријеме,а могли смо чути и од наших колега из Турске да је до сада помоћ долазила стихијски. Ми сада шаљемо управо ону помоћ која им је неопходна - нагласио је Минић.

Помоћ за Турску и Сирију прiкупља Црвени крст Републике Српске. Активан је и хуманитарни број телефона 17023 путем кога је до сада прикупљено око 450.000 марака.

 

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић изјавио је да је вриједност ове донације више од 1,4 милиона КМ.

Помоћник шефа делегације Турског црвеног полумјесеца у БиХ Амина Куртагић истакла је да кризе увијек споје људе и покажу солидарост у свијету.

 

Хуманитарна помоћ за Турску се састоји од хране, ћебади и других животних намирницама, а грађанима Сирије погођеним земљотресом биће упућена новчана помоћ коју прикупља Црвени крст Републике Српске јер је достава робе, због ситуације у овој земљи, отежана и онемогућена.

Подсјећамо, снажни земљотреси погодили су Турску 6. фебруара.

Потреси су се осјетили и у сусједним земљама, највише у Сирији, у којој је погинуло неколико хиљада људи. Број погинулих у Турској премашио је 42.000 људи.