latinica  ћирилица
01/03/2023 |  08:25 ⇒ 10:54 | Аутор: РТРС

Достављајући инструкције о обиљежавању 1. марта, Конаковић злоупотребљава функцију министра

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић, достављајући инструкцију свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март, непостојећи "Дан независности БиХ", у којој даје неприхватљиво тумачење основаности обиљежавања овог датума, злоупотребљава функцију министра исто као што је радила и његов претходник Бисера Турковић.
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba) -
Министарство иностраних послова БиХ (Фото: mvp.gov.ba)

- Наиме, министар намјерно занемарује чињеницу да БиХ нема усвојен закон о празницима који би регулисао ову материју, а у исто вријеме се позива на неке непостојеће законе из прошлости који никада нису били важећи на цијелој територији данашње БиХ.

Другим ријечима не постоји празник под називом "Дан независности БиХ", али та чињеница није засметала министру да захтијева од амбасадора и генералних конзула да користећи инструменте дипломатске комуникације обмањују институције земаља пријема упућујући их на непостојећи празник, уједно тиме правећи лажни континуитет данашње државне заједнице настале у Дејтону са ратном "Републиком БиХ"- истиче се у саопштењу амбасадора и генералних конзула БиХ из реда српског народа поводом инструкције министра Конаковића о обиљежавању непостојећег празника "Дан независности БиХ".

У саопштењу се истиче да Конаковић у инструкцији коју је упутио занемарује и чињеницу да је тог 1. марта 1992. године убијен српски сват Никола Гардовић у Сарајеву од припадника паравојног крила Странке демократске акције, што је био повод за почетак грађанског рата у БиХ, те српски народ тај 1. март дожиљава као дан почетка трагичног сукоба у којем су страдали припадници сва три конститутивна народа.

- На основу свега написаног, амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа обавјештавају јавност да неће поступити по незаконитој инструкцији која урушава уставни поредак БиХ, те изражавају забринутост чињеницом да је министар Конаковић наставио са праксом узурпирања дејтонске надлежности Предсједништва БиХ над спољном политиком.

Оваква пракса не иде у прилог његовим најавама да ће поправити лоше стање у Министарству иностраних послова у Савјету министара које је затекао након бројних злоупотреба његовог претходника Бисере Турковић, а која се служила истим методама и праксом да додатно уруши односе три конститутивна народа и спољнополитичку позицију БиХ у свијету - наглашава се у саопштењу.

Саопштење су потписали амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа:
Александар Врањеш, Биљана Гутић Бјелица, Бојан Вујић, Бојана Кондић Панић, Боро Бронза, Вера Сајић, Драган Јаћимовић, Душко Ковачевић, Жељко Самарџија, Здравко Беговић, Ковиљка Шпирић, Марко Милисав, Милица Ристовић Крстић, Милорад Живковић, Синиша Бенцун, Синиша Берјан, Синиша Михаиловић, Славиша Ћеранић.