latinica  ћирилица
01/03/2023 |  12:32 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Берјан: 1. март непостојећи празник, у Амбасади у Јапану обичан радни дан

Амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан изјавио је да 1. март, непостојећи дан независности БиХ, евоцира тужна сјећања на почетак грађанског рата у БиХ и да за српски народ у Републици Српској није, нити ће икада бити, обиљежаван као државни празник.
Синиша Берјан, илустрација - Фото: РТРС
Синиша Берјан, илустрацијаФото: РТРС

- Такозвани празник 1. март за Амбасаду БиХ у Јапану, као и претходних година, биће један обичан радни дан - истакао је Берјан, коментаришући инструкцију министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића коју је доставио свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март - непостојећи "дан независности БиХ".

Берјан напомиње да је оваква инструкција којом се наставља пракса досадашњих бошњачких министара иностраних послова неприхватљива за амбасадоре и генералне конзуле из реда српског народа.

- Евидентно је поновно одсуство усаглашавања ставова и инструкција са Предсједништвом БиХ, које је једино и искључиво надлежно за вођење међународне политике - навео је Берјан.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.