latinica  ћирилица
01/03/2023 |  12:55 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Сајић: У Генералном конзулату у Минхену данас радни дан, а не празник

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић изјавила је Срни да је данас у овом конзулату радни дан, односно није празник јер БиХ нема закон о празницима.
Вера Сајић - Фото: РТРС
Вера СајићФото: РТРС

- С обзиром на то да немамо закон о празницима, 1. март није празник, а најмање дан државности како би неки да га представе - рекла је Сајићева, коментаришући инструкцију министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића коју је доставио свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март - непостојећи "дан независности БиХ".

Она је додала да је 1. март на несрећу сва три народа у БиХ дан почетка крвавог грађанског рата.

- Дипломате из реда српског народа су саопштењем јасно одговориле министру Конаковићу на његову инструкцију да по њој неће поступити није утемељена на Уставу или закону - нагласила је Сајићева.

Министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић доставио је инструкцију свим амбасадама и генералним конзулатима БиХ да обиљеже 1. март, непостојећи "дан независности БиХ", исто као што је радила и његов претходник Бисера Турковић, чиме је узурпирао дејтонске надлежности Предсједништва БиХ над спољном политиком, саопштили су амбасадори и генерални конзули БиХ из реда српског народа.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Овај трагични датум када је 1992. године на сарајевској Башчаршији убијен српски сват, Република Српске не обиљежава, већ 21. новембар - дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.