latinica  ћирилица
01/03/2023 |  14:18 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

Шпирић: Потези Елмедина Конаковића не воде унапређењу односа

Амбасадор БиХ у Пољској Ковиљка Шпирић изјавила је да су инструкције министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића дипломатско-конзуларним представништвима о обиљежавању 1. марта као такозваног дана независности непотребне и да то неће допринијети унапређењу односа унутар ДКП мреже.
Ковиљка Шпирић - Фото: РТРС
Ковиљка ШпирићФото: РТРС

Шпирићева је изјавила Срни да у БиХ није усвојен закон о празницима на нивоу БиХ.

Она је рекла да је овај дан за њу тужан јер је 1. марта 1992. године почео процес који је довео до рата и да га нико не би требао славити.

- На наше изненађење, добили смо инструкције од новог министра иностраних послова које су исте као и инструкције његове претходнице Бисере Турковић - рекла је Шпирићева.

Она је појаснила да је у инструкцијама наведено да у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ треба организовати обољежавање такозваног дана независности, уприличити сусрете са члановима дијаспоре БиХ, те информисати институције земље пријема о том дану.

Шпирићева је додала да је за амбасадоре из реда српског народа и све Србе запослене у амабасади БиХ у Варшави, данас обичан радни дан, док запослени из реда друга два народа из БиХ, празнују.

У дијелу ФБиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, док се овај датум у Републици Српској не слави.