latinica  ћирилица
02/03/2023 |  15:23 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Букејловић: Клевета и увреда улазе у Кривични законик Српске

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се, између осталог, уводи одредба за увреду и клевету, изјавио је министар правде Српске Милош Букејловић.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

Говорећи о увођењу клевете и увреде у Нацрт закона Букејловић је нагласио да ће се "онај ко увриједи другога казнити новчаном казном од 5.000 до 20.000 марака".

- За клевету нису предвиђене затворске казне. Што се тиче повреде угледа и части уводе се само новчане казне. Гоњење за ова дјела се предузимају по приједлогу оштећеног - рекао је Букејловић.

Када је ријеч о дефиницији клевете, ресорни министар је рекао да ко другоме износи или преноси нешто неистинито што може шкодити нечијој части или угледу, знајући да је то што износи или преноси неистина, биће кажњен новчаном казном од 8.000 до 30.000 КМ.

"Ако је учињено посредством медија, друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је клевета постала доступна већем броју лица, или ако је оно што се преноси довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац се кажњава већом новчаном казном", истакао је Букејловић.

Према његовим ријечима, унесена је и одредба која се односи на кривично дјело изношење личних и породичних прилика, а кажњава се новчаном казном.

- Постоји и јавно излагање порузи због припадности одређеној раси, вјери или националности, која каже ко јавно изложи порузи или презиру лица или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вјери, националности или због етничког поријекла, сексуалног опредјељења или родног идентитета, казниће се казном од 20.000 до 100.000 КМ - навео је Букејловић.

Постоји, истиче, и члан који каже да нема кривичног дјела ако је ријеч о увредљивом изражавању или изношењу нечег неистинитог у научном, стручном, књижевном, умјетничком дјелу, односно вршењу дужности прописане законом новинарског позива, политичке или друге јавне друштвене дјелатности или одбране неког права ако из начина изражавања или друге околности произилази да није учињено из намјере омаложавања или ако лице докаже истинитост свог тврђења или да је имало основаног разлога да повјерује у истиност онога што је преносило.

- Нацртом није предвиђена затворска казна за клевету. Гоњење за ова дјела се предузимају по приједлогу оштећеног - рекао је Букејловић.

Он сматра да све ово не може угрозити слободу говора јер, свако ко професионално обавља свој посао, неће се наћи у ситуацији да учини увреду или клевету.