latinica  ћирилица
03/03/2023 |  17:04 ⇒ 19:42 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Не извозимо оружје ни у Русију, ни у Украјину

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да од почетка рата у Украјини, Србија није извозила нити давала дозволе за извоз наоружања и војне опреме у Украјину и Русију, нити у једну земљу за коју сматра да са међународне тачке гледишта може да буде спорна.
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић) -
Ивица Дачић (фото: Танјуг / Сава Радовановић)

Како је казао, њему су ти подаци познати, јер и Министарство на чијем је челу учествује у давању дозвола за извоз оружја и додао да говори о легалним институцијама које могу да извозе оружје.

Обраћајући се изасланицима Министарства одбране при дипломатским мисијама Србије у свијету, Дачић је рекао да је дипломатска активност државе прије свега усмјерена на на очување суверенитета и територијалног интегритета Србије и да је то главна смјерница спољнополитичке активности.

- Свједоци смо огромног притиска који се врши на Србију у циљу заокруживања пројекта једнострано проглашене незавиности Косова, а чији је врхунац био посљедњи састанак у Бриселу - рекао је Дачић.

Он је додао да и изасланици Министарства одбране баш као и дипломате имају дужност и част да представљајху Србију и српски народ у другим земљама.

- Увјерен сам да представници Министарства одбране имају могућност да се увјере у стручност наших дипломата и обрнуто. Сарадња ова два министарства је веома важна због успјешне одбране виталних интереса Србије у свјетској арени - указао је Дачић и додао да је важно да односи одишу повјерењем.

Министар је истакао да је управо у актуелним околностима важно тачно, благовремено и прецизно извјештавање о ставовима држава, као и данашњи пријем како би Србија имала јасне смјернице дјеловања.

- Морам још једном да поновим нашу јасну позицију, да је сваки покушај рјешавања питања статуса наше јужне покрајине могућ искључиво кроз успостављање механизма дијалога између Београда и Приштине. Из тог разлога од велике важности је и правилно представљање опасности од једностраних потеза Приштине чиме се углавном угрожава успостављање дијалога - истакао је Дачић.

Додао је да умијеће изасланика и дипломата Србије у представљању сензибилитета питања КиМ-а несумљиво побољшава укупну преговарачку позицију Србије, без обзира на чињеницу да аргументација Србије, ма колико добра, тешко може утицати на промјену званичних позиција држава пријема.

- Од пресудне је важности да дјелујемо усаглашено и на истим линијама како би се на правилан начин тумачило да је наша политика по овом питању чврста - навео је Дачић.

Актуелна ситуција у Украјини и оружани сукоб, како је рекао, оголили су ставове неких замаља када је ријеч о поштовању принципа тероиторијалног суверенитета и интегритета.

- Али управо на досљедном инсистирању на Резолуцији 1244 и залагању за неселективно тумачење међународног права и темљених принципа УН имамо најјачи аргумет који би требало приближити вашим државама пријема - истакао је српски министар дипломатије.

Дачић је додао да чланство у ЕУ има приоритет у политичкој агенди Србије.

- Али из добро познатих разлога упитно је да ли је пуноправно чланство у ЕУ покретна мета или стварна могућност. Ова чињеница не смије да нас декуражира у представљању додатне вриједности које би Србија могла да донесе својим чланством у ЕУ  - навео је он обраћајући се представницима министартсва одбране.

Навео је да Србија јесте и да ће остати главна тачка регионалне стабилности.

- Из тог разлога појачани су напори о стабилизацији наших билатералних односа са сусједним државама - казао је Дачић.

Додао је да Србија не може да се одвоји од непосредног сусједства и да зато мора да гради темеље сарадње зарад заједничке будућности, те да би на тај начин требало посматрати и иницијативе за економско повезивање попут "Отвореног Балкана".

- У области безбједносне политике, поред очувања мира и стабилности Србија приоритет даје и свом учешћу у мировним мисијама и операцијама ЕУ и дајемо активни допринос у очувању мира, али и показујемо спремност да поделимо учешће у ситуацијама у сијвету -  навео је министар.

Додао је да је Србија била јединствена у тешким историјским тренуцима, те да то не би требало заборавити и да би се тиме и данас требало водити.

Министар је честитао изасланицима Министарства одбране Дан Војно-обавјештајне агенције.