latinica  ћирилица
04/03/2023 |  16:12 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

Министарство правде: Клевета као кривично дјело присутна у свим правним регулативама замаља региона и ЕУ

Клевета као кривично дјело присутна је у свим правним регулативама замаља региона и Европске уније, те је ова правна област у многим земљама регулисана много строжијим казнама укључујући и затворску, саопштено је данас из Министарства правде поводом изјава појединаца о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Изјаве појединих представника удружења и појединаца представљају неодговоран однос према јавности и грађанима, крајње је неозбиљно користити непрецизне и површне политичке фразе за овако важну тему која заслужује стручни приступ приликом коментарисања, и изношења ставова у јавности - наведено је у саопштењу Министарства правде.

Наводе да изјава предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића у којој се истиче да је лицемјерно позивати се на земље ЕУ, у којима је клевета кривично дјело је пребрза реакција и непровјерена тврдња.

- Подсјећамо да је законима у појединих земаља ЕУ клевета санкционисана чак затворском казном, као што је случај у Хрватској - наводе у саопштењу.

Наглашавају да су у јавности присутни позиви Удружења БХ новинари у којима се тражи од међународне заједнице да реагује и изврши притисак како би се обуставило доношење поменутог закона.

- Напомињемо да земље из којих долазе наведени међународни представници, у својим законским регулативама имају клевету дефинисану као кривично дјело, и санкционисана је строжијим, чак и затворским казнама - истиче се у саопштењу.

У циљу транспарентног и објективног информисања позивају све заинтересоване представнике медија, политичких странака, и грађане да заузму активно учешће у јавним расправама те да дају свој пуни допринос до утврђивања приједлога овог закона.

- Такође, позивамо на сарадњу и дијалог, јер нас произвољно коментарисање удаљава од конструктивне и стручне расправе и квалитетног законског рјешења, који прије свега треба да уреди на најбољи начин ову област и пружи заштиту свима, те да буде на корист будућим генерацијама. Нажалост били смо свједоци трагичног догађаја који је резултирао губитком једног младог живота, зог исмијавања на друштвеним мрежама. Ера друштвених мрежа донијела је другачије начине изражавања, али са собом носи опасне и тешке посљедице које могу проузоковати догађаје са трагичним исходима - истиче се у саопштењу.

Поменути закон има за циљ да уреди ову област на корист и заштиту цјелокупне заједнице.

Текст Нацрта закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске можете преузети ОВДЈЕ.

Такође, истичу да ће јавност бити благовремено информисана о терминима и мјесту одржавања јавних расправа које ће се одржати у наредном периоду.