latinica  ћирилица
04/03/2023 |  19:15 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Специјалистички центар Медицинског факултета у Фочи, постаје регионални лидер стоматологије (ВИДЕО)

Специјалистички центар за стоматологију Медицинског факултета у Фочи, постаје регионални лидер у лијечењу болести уста и зуба. С набавком тродимензионалног рендген апарата и друге модерне опреме будући стоматолози имаће и боље услове за учење.
Стоматолошки центар Фоча - Фото: РТРС
Стоматолошки центар ФочаФото: РТРС

У РТГ лабораторији Специјалистичког центра за стоматологију, савремена дијагностика је подједнако од користи и пацијентима и љекарима.

Тродимензионални приказ у односу на претходну дијагностику, који се може снимити и о трошку Фонда здравственог осигурања, омогућава прецизније дијагностиковање болести.



- Помоћу софтвера могућа су мјерења у десетом дијелу милиметра. Суштинска разлика је у поузданости података и најважније је да је смањена доза зрачења за пацијенте - рекао је Владимир Шремпф, РТГ лаборант Специјалистичког центра за стоматологију Фоча.

Тродименазионални дијагностички уређај вриједан 110.000 КМ купљен је од новца Компензационог фонда Републике Српске.

Сопственим новцем набавили су и апарат који је значајан за брже зарастање рана у стоматолошкој хирургији.

Предност је да се из крви пацијента издваја крвна плазма богата факторима раста, која се преводи у чврсто стање као лијек.

- Основна улога му је да убрза зарастање хируршке ране и да смањи компликације које се јављају приликом зарастања - појаснила је Смиљка Цицмил, професорка Студијског програма стоматологије на Медицинском факултету у Фочи.