latinica  ћирилица
05/03/2023 |  09:56 ⇒ 10:09 | Аутор: РТРС

Додик: Српска стабилна и сваким даном све јача

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је Српска стабилна и сваким даном све више јача, што потврђују и сви економски показатељи.
Милорад Додик (Фото: instagram.com/ mdodik.official) -
Милорад Додик (Фото: instagram.com/ mdodik.official)

Додик наводи да је, упркос разним покушајима да се стање у Српској представи лошим, поносан што се на све те спекулације одговара јасним статистичким подацима.

- Ти подаци кажу да имамо стални раст просјечне плате, која је у јануару ове године износила 622 евра, кредитни рејтинг Републике Српске је стабилан Б плус, а остварени бруто домаћи производ у 2022. години номинално је већи за 13,5 одсто у поређењу са 2021. годином, као и да је у јануару ове године остварена покривеност увоза извозом по сјајној стопи од 97,28 одсто, што је чини рекордном - написао је Додик на свом Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Додик је навео да је протекла седмица показала да у Федерацији БиХ и даље живе у заблуди да уз подршку међународне заједнице могу одлучивати о имовини која припада Српској.

- Поново сам указао на то да такве политичке одлуке Уставног суда за нас немају значај - додао је Додик.

Он је поручио да се наставља још јаче борба за интересе Републике Српске.

- На састанку с коалиционим партнерима, потврдили смо партнерство потписивањем новог коалиционог споразума, који је додатно учврстио наша настојања да у наредном периоду радимо још интензивније на јачању институција Републике Српске - навео је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је протекле седмице имао задовољство да угости студенте Правног факултета Универзитета у Приштини с привременим сједиштем у Косовској Митровици, који у Бањалуци бораве у оквиру пројекта "Упознај Српску, упознај своје".

Додик је навео да су Република Српска и Србија увијек заједно у свему и да се то види и у пројектима које заједно раде, а о чему је разговарао са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду и још једном пружио подршку по питању Косова и Метохије.

Он је напоменуо да је присуствовао свечаном пријему у Београду поводом Дана Републике Српске и 31 године од првог Устава Српске.

- Срећан сам што се најважнији датуми за Републику Српску и наш народ обиљежавају у Србији - истакао је Додик.

Додик је навео да се током протекле седмице састао и са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, присуствовао 1. Међународној конференцији занатства и предузетништва, те путем видео-линка разговарао с представницима кинеске корпорације CMEC (China Machineru Enginering Corporation)  о могућим улагањима у инфраструктурне пројекте у Републици Српској.