latinica  ћирилица
05/03/2023 |  20:14 | Аутор: СРНА

Нешић: Кавазовић пријети оружјем, умјесто да смирује тензије

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић оцијенио је за Срну да се поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић на непримјерен начин мијеша у политику, те да је посебно запањен да у својој изјави спомиње оружје, умјесто да смирује тензије "усијаних глава".
Ненад Нешић - Фото: СРНА
Ненад НешићФото: СРНА

- Ово је секуларна земља у којој живе три равноправна народа. Од вјерског поглавара, било које вјероисповијести, очекивао бих да спушта тензије и хлади усијане главе које помену оружје, а не да спомиње спремност да земљу и институције брани оружјем - истакао је Нешић.

Министар Нешић је поставио питање Кавазовићу чије су те институције, те изразио наду да он не мисли да припадају само једном народу.

- Те институције су и српске и хрватске и бошњачке. Једнако тако каже и Устав БиХ. И моји родитељи су, прије него што сам се родио, издвајали од своје плате за зграду Парламентарне скупштине и Савјета министара, као и осталих 150.000 Срба који више не живе у Сарајеву - подсјетио је Нешић.

Он је такође питао Кавазовића од кога ће то бранити те институције и земљу, те која је то "сила напала БиХ".

- Ова земља је и српска и хрватска и бошњачка и може бити само по мјери свих, а никако по диктату једних и супремацији једних над другима. Коме је до рата - рат му у кући био - поручио је Нешић.

Према његовим ријечима, због оваквих и сличних изјава, попут Кавазовићеве, за десет година се из БиХ иселило 600.000 људи и највећи проблем ове земље јесте што ће остати пуста.

- Овај вијек треба да буде вијек изградње и напретка, јер је вијек иза нас обиљежило страдање - рекао је Нешић, реагујући на Кавазовићеву пријетњу оружјем.

Нешић је констатовао да је у прошлости било доста оружја за наредних 10 вијекова, те да БиХ и региону треба мир.

- Господине Кавазовићу, очекујем да сав свој утицај употријебите да обезбиједите мир у БиХ и да не потпаљујете националне тензије - поручио је Нешић поглавару Исламске заједнице.

Кавазовић је за МТВ "Игман" изјавио да је "данашња борба у институцијама БиХ" и да се не смије дозволити да се оне руинирају.

- Морамо показати да смо на све начине спремни да бранимо институције БиХ, а ако оне падну, а имали смо то 1992. године, морамо бити спремни бранити ову земљу и оружјем - додао је Кавазовић.