latinica  ћирилица
06/03/2023 |  08:31 ⇒ 09:18 | Аутор: РТРС

Бројни студенти из Индије срећу пронашли у Бањалуци (ВИДЕО)

Медицински факултет је први факултет на бањалучком Универзитету који је покренуо наставу на енглеском језику за студијски програм медицина. Тренутно студије похађају 33 студента из Индије и Турске, а очекује се да ће их бити још 23.
Студенти из Индије - Фото: РТРС
Студенти из ИндијеФото: РТРС

Бањалука је постала дом за студенте из Индије. Са другог краја свијета, ови млади људи кренули су пут Бањалуке, а све то у нади да ће баш овдје добити неопходно знање за животни позив који су изабрали.

- Први пут када сам дошао овдје моја реакција је била "вау"! Људи овдје су јако скромни и захвални по природи. Не желим да говорим лоше ствари о Индији, али у Индији је много дискриминације међу људима, међу религијама. Овдје то нисам видио, сви су једнаки. То је једна од ствари које највише волим - каже студент Рохит Кумар.

На његове ријечи надовезује се студенткиња Нитја Сирасу.

- Ја сам напримјер била одушевљена снијегом. Обожавам снијег и зато сам била импресионирана гледајући га како пада. Одушевљавају ме и људи. Тако су добри и љубазни према нама.

Иако је њихова земља удаљена више од 6.000 километара од Републике Српске, значајне културолошке разлике нису осјетили. Једино на шта су се овдје морали навикавати јесу зимске јакне.

- Ви сте адаптирани на зиму, за разлику од нас. Нисмо навикли да виђамо људе у јакнама. Још једна ствар која ме изненадила јесте то колико људи овдје воле кафу - прича студент Саод Ахмед Кан.

Енглески је један од службених језика у Индији, а оно што је новост јесте да ови млади људи уче и српски језик у склопу свог студијског програма. Све то их припрема на рад са пацијентима који ће искусити у пракси на петој години факултета. Неки су већ научили покоју ријеч.

Ни овај разговор о добродошлици није могао да прође без приче о домаћој кухињи. Одушевљени су што месо могу да једу у свим облицима, већина их не зна називе јела који једу, али кажу да нису избирљиви. Једу све што виде.

- Обожавам храну овдје! Највише једем чоколаду и сладолед. Овдје има много различитих врста. Пробала сам све од хране овдје. Добра је, укусна, много ми се допада - прича студенткиња Нитја Сирасу.

Разговор са овим младим људима наводи на размишљање о томе колико колективних врлина подразумијевамо. Попут ове да смо прави домаћини, да људе прихватамо отвореног срца и да овдје радо долазе, а радо се и враћају.