latinica  ћирилица
06/03/2023 |  10:01 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Опасна и штетна Кавазовићева изјава

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да је за сваку осуду изјава поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића у којој поручује Бошњацима да "уколико институције падну као 1992. године, морају бити спремни да бране земљу и оружјем".
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Очигледно је да Бакир Изетбеговић на све начине покушава да опстане у власти и на челу СДА и да му је потребно снажније звецкање оружјем у јавном простору како би додатно препао некадашње западне савезнике који су му окренули леђа - поручио је Кошарац.

Он је додао да је СДА одувијек у Исламској заједници БиХ имала свог политичког партнера, који је показивао снажну спремност да се до краја умијеша у политичка питања када се та странка налазила у кризи.

- Још од "Исламске декларације" Алије Изетбеговића јасно је какву су БиХ жељели да граде Бошњаци окупљени око Изетбеговићеве СДА, коју данас води његов син Бакир. Када таква радикална идеологија добије политичку подршку првог човјека Исламске заједнице у БиХ, јасно је колико је опасна и штетна изјава реиса Кавазовића - упозорио је Кошарац.

Он је рекао за Срну да би све пробошњачке политичке опције у Сарајеву требало да се запитају шта би, по Кавазовићевом тумачењу, био пад институција у БиХ.

- Ако то значи да ће институције пасти, уколико у њима нема СДА, онда све већински бошњачке странке у Федерацији БиХ имају озбиљан разлог за забринутост, али и повод да оштро осуде Кавазовићеву изјаву - нагласио је Кошарац.

Он је поручио да ће представници Републике Српске наставити да дјелују у Сарајеву у складу са одредбама дејтонског Устава, који је Србе, за разлику од 90-тих година прошлог вијека, заштитио од прегласавања и бошњачко-муслиманске мајоризације у институцијама БиХ.

- У тим институцијама никада више неће бити бошњачко-муслиманске доминације и с тим се, једном за свагда, требају помирити и Хусеин Кавазовић и Бакир Изетбеговић - закључио је Кошарац.