latinica  ћирилица
06/03/2023 |  11:19 ⇒ 15:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска и Сирија: Мјесец дана послије земљотреса највећи проблем бескућништво

Прошло је тачно мјесец данас од разорних земљотреса у Турској и Сирији, а један од највећих проблема преживјелих је проналажење безбједног мјеста за живот, због тога што је више од 160.000 објеката срушено или оштећено.
Посљедице земљотреса у Турској (Фото:  EPA-EFE/YAHYA NEMAH) -
Посљедице земљотреса у Турској (Фото: EPA-EFE/YAHYA NEMAH)

Према званичним подацима, у Турској је погинуло 45.968 људи, а у Сирији више од 6.000.

Они који су преживјели суочавају се са неизвјесном будућношћу, а један од највећих проблема је проналажење безбједног мјеста за живот, објавио је данас Би-Би-Си.

Најмање 1,5 милиона људи сада је без крова над главом, а неизвјесно је колико ће времена бити потребно да им се обезбиједи одговарајуће склониште.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) у међувремену је саопштила да је готово два милиона људи напустило зону погођену земљотресом.

Летови и путовања возом за регионе ван зоне земљотреса су бесплатни за оне који желе да оду.

- Бескућници у својој земљи, они нису избјеглице, али су ипак све изгубили - указује Би-Би-Си.

Велики број људи пажљиво је извукао драгоцјене комаде намјештаја из рушевина и распоредио их напољу, људи спавају и једу у шаторима, без одговарајућих тоалета, а многи живе у јавним зградама. Шатори су скучени и претрпани и нема довољно простора, ни приватности.

Људи кажу да се посебно плаше ноћу док осећају накнадне потресе и не могу да спавају.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) процјењује да је најмање 1,5 милиона људи још у зони земљотреса и да немају гдје да живе.

Вијест да је турски Црвени полумјесец продао дио својих залиха шатора, које финансирају порески обвезници, једној хуманитарној организацији довела је до великог негодовања становништва.