latinica  ћирилица
06/03/2023 |  12:44 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Вишковић: Недопустиво да вјерски поглавари пријете оружјем и ратом

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најоштрије је осудио изјаве поглавара Исламске вјерске заједнице у БиХ Хусеина еф. Кавазовића у којима пријети ратом, те позвао Исламску вјерску заједницу да упути извињење и огради се од оваквих ријечи ефендије Кавазовића.
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Радован Вишковић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Вишковић је рекао да је недопустиво да вјерски поглавари узнемиравају јавност и грађане пријетећи оружјем и ратом, с циљем рјешавања политичких питања, те да су посљедње изјаве Кавазовића превршиле сваку мјеру.

- Изјаве ефендије Кавазовића веома су опасне за мир и стабилност у БиХ и превршиле су сваку мјеру, и зато очекујем од Исламске вјерске заједнице да се огради од тешких ријечи Кавазовића и извини се грађанима и јавности - нагласио је Вишковић.

Вишковић се запитао шта други народи који живе у БиХ могу да очекују након оваквих запаљивих изјава и пријетњи од стране поглавара једне вјерске заједнице, те позвао представнике међународне заједнице у БиХ да упозоре Исламску заједницу и Кавазовића за непримјерен рјечник, јер овако грубе изјаве од стране представника вјерских заједница одавно нису забиљежене у јавном простору.

- Представници вјерских заједница треба да проповиједају вјеру, суживот, толеранцију и разумијевање међу људима и недопустиво је да они народ позивају на оружје - истакао је Вишковић и поручио да изјаве ефендије Кавазовића треба да буду најоштрије осуђене од свих у БиХ.