latinica  ћирилица
06/03/2023 |  12:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Војна вјежба са Србијом предуслов за вјежбе са другим земљама

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је тражила да се на дневни ред сједнице Предсједништва уврсти и војна вјежба Оружаних снага БиХ и Војске Србије, а да се чланови о томе изјасне прије одлуке о сагласности о одржавању вјежбе са припадницима војних снага САД.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је подсјетила да је у бившем сазиву Предсједништва усвојена одлука о одржавању вјежбе са Србијом, те да је самоиницијативно отказао министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић, правдајући потез пандемијом, нагласивши да је препознала да би опет могло доћи до манипулација.

Цвијановићева сматра да у овом периоду и не треба одржавати вјежбе тог типа, али да то не значи да се припадницима Оружаних снага БиХ ускраћујете да имају своје вјежбе и буду спремни за оно што су њихови изазови.

БиХ МОРА ДА САМА УПРАВЉА ПРОЦЕСИМА

Цвијановић је изјавила је да ЕУ јесте статешко опредјељење БиХ, али и истакла да БиХ претходно мора да покаже да може сам да управља процесима.

Цвијановићева је истакла да је за њу приоритет у Предсједништву БиХ да се задржи мир и стабилност, те додала да би за то требало да се залажу и друга два члана.

- Република Српска жели мир и стабилност јер је то предуслов за развој. Никоме не гурамо прст у око, с друге стране не желимо да то нама неко ради - рекла је Цвијановићева.