latinica  ћирилица
07/03/2023 |  18:11 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

У Добоју прослављен јеврејски празник Пурим

Јеврејском културном центру у Добоју вечерас је прослављен јеврејски празник Пурим, који се слави као знак сјећања на избављење Јевреја од истребљења током њиховог ропства у Персији.
У Добоју прослављен јеврејски празник Пурим - Фото: СРНА
У Добоју прослављен јеврејски празник ПуримФото: СРНА

Предсједник Јеврејске општине у Добоју Данијел Атијас рекао је новинарима да се овај празник прославља на 14. адар, датум када је везир персијског цара Хаман одлучио да изврши покољ над Јеврејима симболично бацивши коцку, која се на хебрејском назива пур.

Он је током историјског часа навео да је за ослобађање Јевреја од ропства најзаслужнија била робиња Естер, која је успјела да открије Хаманову завјеру и тако спасила свој народ од страдања.

Секретар Јеврејске општине у Добоју Дарио Атијас рекао је да се Пурим прославља два дана и да је један од најрадоснијих празника у јеврејском народу у којем највише уживају дјеца јер добијају поклоне.

Он је навео да су од Европске јеврејске асоцијације и Конференције рабина европе добили поклоне у виду књига о Естери које су вечерас подијелили члановима.

Вечерашњој свечаности присуствовали су и представници јеврејских општина из Бањалуке и Сарајева.

Чланица Јеврејске заједнице из Сарајева Теа Абинон објашњава да они овај празник обиљежавају организујући сијело за све чланове, уз представу за дјецу, а јеврејска женска секција "Бохорете" припреми храну и за ту прилику специјалне колачиће који представљају Хаманове уши као подсјећање на његово уништење.

Према јеврејском обичају, током бесједе о Естер, обавезно је стварање буке најчешће чегртаљкама на помен Хамана.

Пурим је историјски празник и слави се као знак сјећања на избављење Јевреја од истребљења током њиховог ропства у Персији, а догађаји који о томе говоре описани су у Књизи о Естери, која чини дио Старог завјета.