latinica  ћирилица
08/03/2023 |  22:17 ⇒ 09/03/2023 | 08:15 | Аутор: РТРС

Кустурић: Медицинске евакуације у Српској бесплатне и свима доступне (ВИДЕО)

Пилоти Хеликоптерског сервиса Републике Српске имали су прошле године 72 успјешне медицинске евакуације и више од 780 летова за потребе гашења пожара и дјеловања у ванредним ситуацијама, изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Бобан Кустурић, гостујући у емисији Телеринг.
Бобан Кустурић у Телерингу - Фото: РТРС
Бобан Кустурић у ТелерингуФото: РТРС

Све интервенције доказ су оправданости постојања сервиса а све већи број интервенција у различите сврхе разлог је да се размишља о набавци нове летјелице, рекао је Кустурић.

Република Српска је, истиче, у овој области испред неких далеко развијенијих земаља.

- То се огледа у односу власти према становништву, јер и у неким државама, попут Њемачке и Аустрије, имате хеликоптере које се користе у медицинске евакуације, али право на то имају само људи који имају екстра плаћено осигурање, док је у Републици Српској то потпуно бесплатно - рекао је Кустурић.

Он је напоменуо и да је рад сервиса транспарентан, приступачан свима, те да медицинске евакуације иницирају искључиво љекари из здравствених установа Српске на основу медицинске документације пацијента.

- Захваљујући доброј сарадњи и подршци власти Републике Српске, имамо довољан буџет да све медицинске евакуације буду бесплатне за наше грађане и да то ни на који начин није привилегија људи који су бољег имовинског статуса - навео је Кустурић и закључио да је Српска у том сегменту показала и доказала да је у неким стварима боља од далеко развијенијих и економски јачих држава.

Погледајте комплетну емисију Телеринг.