latinica  ћирилица
10/03/2023 |  14:32 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

Амбасада САД у БиХ против закона у Српској

Посљедњих дана, власти у Републици Српској најавиле су планове за усвајање два, како кажу, репресивна, недемократска закона који би, ако се проведу, драстично нарушили права и слободе људи који живе у Републици Српској, саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Како кажу, ови закони користили би само владајућој коалицији у њеним напорима да консолидује своју власт, а ишли би на штету свих осталих.

- Сједињене Државе увијек су подржавале право људи широм свијета да остварују своје темељне слободе. То укључује права становника Републике Српске на слободу говора, слободу окупљања и удруживања, те слободу медија. Предложени закони стигматизовали би и ушуткали независне гласове у Републици Српској који желе изградити демократску и просперитетну будућност за њене становнике. Предложени закони отежали би грађанима позивање на одговорност владе Републике Српске и омогућили несметано бујање корупције. Напади предложених закона на темељне слободе обесхрабрили би легитимне компаније да улажу у Републику Српску. Укратко, предложени закони били би лоши за демократију и просперитет које становници Републике Српске желе и заслужују – наводи се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.