latinica  ћирилица
12/03/2023 |  11:54 ⇒ 11:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковачевић: "Кад су цветале тикве" обиљежиле историју литературе и позоришта

Драгослав Михаиловић је један од најзначајнијих писаца у укупној историји српске књижевности, изјавио је данас за академик Душан Ковачевић, поводом смрти Михаиловића.
Душан Ковачевић (Фото: Танјуг/Раде Прелић) -
Душан Ковачевић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

- Упознао сам га почетком 70-их година када је долазио у Атеље 212 на виђања и пријатељске разговоре са Бориславом Михајловићем Михизом који му је и објавио прву збирку прича док је био уредник у Матици српској. То је Драгославова позната збирка "Фреде, лаку ноћ" - рекао је Ковачевић.

Навео је да је, и као Борислав Пекић, и Драгослав почео да пише тек послије 30. године и имао је осјећај, као и Бора, да мора да надокнади пропуштено вријеме у младости, у оба случаја због робије.

- Са Драгославом сам био у пријатељским разговорима и сусретима више од пола вијека и никад се за све то вријеме нисмо ни спорјечкали, мада је познато да је Драгослав био човјек бритког и бескомпромисног језика. Његов роман и драма "Кад су цветале тикве" обиљежили су историју литературе и позоришта. Кад је представа забрањена због Титове приједбе "да тамо неки Михиз пише неке проблематичне ствари", Тито није знао ни име Драгослављево, али је било довољно да га поново забране - каже Ковачевић.

Изузетно ми је жао што је напустио овај свијет, који је разумио и у својим књигама тако добро описао, закључио је Душан Ковачевић.