latinica  ћирилица
13/03/2023 |  07:45 ⇒ 07:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Лајчакова посјета може да представља неку припрему за Охрид

Предсједник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да најављена посјета специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака Београду и Приштини, може да означава неку припрему за наставак преговора у Охриду, 18. марта, али да је прво питање рјешење проблема око формирања Заједнице српских општина на КиМ.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

- Речено је да Лајчак треба да покуша да приближи ставове Београда и Приштине, посебно везано за ЗСО. Дакле, ако се ради о припреми новог трилатералног састанка, онда прво мора да се ријеши ЗСО - рекао је Дрецун за Тањуг.

Он је навео да је Лајчакова изјава да у овом тренутку ЗСО није предмет преговора контрадикторна и чудна, јер, како је рекао, ако ЗСО није предмет, онда није јасно око чега треба да се преговара.

Ако Лајчак жели напредак, додаје Дрецун, а Курти одмах за њим каже да неће да формира ЗСО и то је дефинитивно, није јасно какав је напредак остварен, јер за напредак у преговорима Београда и Приштине, како каже, првенствено мора да се договори формирање ЗСО.

- Формирање ЗСО па даље, Курти би хтио и видим да је охрабрен сада, неко га охрабрује са Запада очигледно, сада већ прича да он неће одустати од тзв. међусобног признања, да неће формирати ЗСО. Он каже да је тзв. Уставни суд рекао да то не може да се формира, да ће тзв. Косово ући у Савјет Европе јер тамо имају већину - истиче Дрецун.

На питање да ли мисли да ће нешто бити потписано на предстојећем састанку у Охриду, Дрецун каже да таква шанса постоји, али да очигледно нема воље на страни Приштине, водећих западних држава, а да можда код Американаца постоји мала нијанаса о корацима које би да остваре, али не у коначном циљу.

Дрецун додаје да је из тих поступака јасно да се заиста све то усмјерава против интереса Београда и да Лајчаку треба поставити питање о каквом напретку говори и, како је рекао, који је напредак постигао.

- Односно, како је могуће постићи било какав споразум, ако је у основи тог споразума канцер, а канцер су оне одредбе које говоре да лажно Косово треба да третирамо као међународно правни субјекат и да им омогућимо чланство у УН. Ту нема договора, може договор да се постигне о другим одредбама, ако би постојала воља код Приштине - казао је Дрецун.

Он је додао да је став Београда потпуно јасан и да је предсједник Србије Александар Вучић направио изузетно политички мудар потез на прошлом самиту у Бриселу.

- Нема никаквог призања и чланства у УН, ако ви можете сами, у реду. Ишингер је рекао да се пут Косова ка НАТО-у одвија по некаквој већ одређеној агенди. Они су изгледа одредили кораке и вријеме, али ја не знам сада како мисле да остваре апликацију, евентуално чланство, без ријешеног политичког и етничког проблема које тзв. Косово евидентно има, а то су кључни услови за чланство у НАТО - рекао је Дрецун.

Коментаришући састанке шефа дипломатије Грчке са предсједницом тзв. Косова Вјосом Османи и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, Дрецун је рекао да се прате могуће промјене у ставовима пет земаља чланица НАТО које нису признале лажну државу Косово, као и да Влада Србије и Вучић предузимају одређене активности у том смислу.

- Грчка је више пута поновила да неће мијењати став о непризнавању Косова, али ће се понашати практично и по питању визне либерализаиције и по питању нормализације односа, и по неким другим питањима, јер сматрају да би договор између Београда и Приштине био најбоље рјешење. А ако се ријеши договором коначни статус, онда ће се видјети какво ће бити понашање Грчке и ових осталих земаља - оцијенио је Дрецун.